Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:940554
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.11.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 30 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads   
1.  Latvijas naftas produktu raksturojums   
1.1.  Latvijas naftas produktu tirgus struktūra   
1.2.  Naftas un naftas produktu transportēšanā izmantojamā transporta veidi   
1.3.  Naftas produktu transportēšanas iespēju analīze   
1.4.  SIA “Ziemeļu Nafta” dīzeļdegvielas un autobenzīna resursu bāzes analīze   
2.  SIA “Ziemeļu Nafta” darbības analīze   
2.1.  Īss SIA “Ziemeļu Nafta” darbības raksturojums   
2.2.  SIA “Ziemeļu Nafta” darbības risku novērtējums   
2.3.  SIA “Ziemeļu Nafta” ekonomisko rādītāju analīze   
3.  Pasākumu izstrāde SIA “Ziemeļu Nafta” darbības pilnveidošanai   
3.1.  Pasākumi SIA “Ziemeļu Nafta” darbības pilnveidošanai   
  Secinājumi un priekšlikumi   
  Bibliogrāfiskais saraksts   
Фрагмент работы

Naftas nozare ir viena no izdevīgākajām un perspektīvākajām ražošanas nozarēm pasaulē. Katru gadu novērojams naftas produktu pārstrādes, ražošanas un pārdošanas apjomu pieaugums, tiek apgūti jauni stratēģiski attīstības virzieni, izstrādātas jaunas tehnoloģijas naftas pārstrādei, kā rezultātā pastiprinās konkurence starp tirgus dalībniekiem.
Visā pasaulē naftas kompānijas iegulda lielas investīcijas naftas nozares attīstībā. Visizdevīgākā joma naftas biznesā ir naftas ieguve, pārstrāde un naftas produktu vairumtirdzniecība. Naftas ieguve un pārstrāde, neskatoties uz milzīgām finanšu izmaksām var dot kolosālu peļņu ne tikai atsevišķi ņemtai kompānijai, bet valstij kopumā, jaunu darba vietu veidā, nodokļu veidā un valsts tehnoloģiskās bāzes attīstības veidā. Mūsu valstī nav ievērojamu jēlnaftas atradņu, bet ir izdevīgs ģeogrāfiskais stāvoklis, kas veiksmīgas izmantošanas gadījumā var dot pietiekami lielu peļņu valstij.
Kā zināms Latvija atrodas Baltijas valstu centrā, Baltijas jūras un Rīgas līča piekrastē. Vēsturiski Latviju uztver kā tiltu, kas apvieno Austrumeiropu ar Rietumeiropu. Latvijas ģeopolitiskais stāvoklis ar neaizsalstošām ostām Baltijas jūras piekrastē ļauj mums kļūt par svarīgu tirdzniecības posmu starp Austrumiem un Rietumiem. Vietējā tirgū ar katru gadu ienāk daudz kompāniju, kas Latviju tās izvietojuma dēļ uzskata par Baltijas valstu biznesa centru.
Līdzās izdevīgajam ģeogrāfiskajam stāvoklim investorus piesaista Latvijas samērā stabilā ekonomika (stabilais lata kurss, IKP stabilais pieaugums, salīdzinoši zema inflācija, lēts darbaspēks), kā arī attīstīta transporta infrastruktūra.
Latvija ir patīkams tirgus ar izdevīgu ģeogrāfisko stāvokli, neaizsalstošām ostām, salīdzinoši attīstītu dzelzceļa, ostu, autoceļu infrastruktūru, kas piesaista ārzemju investorus, kuri var un ir gatavi ieguldīt naudu valsts naftas biznesa attīstībā.
Izstrādājot mērķtiecīgu, līdzsvarotu politiku, kas veicinātu naftas biznesa attīstību, valsts saņems papildiespēju valsts ekonomikas un tehniskās bāzes attīstības jomā, palielināsies ieņēmumu pieplūde budžetā un investoru pieplūde no ārzemēm, kā arī ieveidosies jaunas darba vietas.
Par pētījuma objektu diplomdarbā tika ņemts uzņēmums SIA “Ziemeļu Nafta” kurš no 1996.gada nodarbojas ar naftas produktu piegādi, pārkraušanu, vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību. Savukārt par pētījuma priekšmetu tika ņemta uzņēmuma saimnieciskā un komercdarbība.
Izvēlētās tēmas aktualitāti nosaka konkurences cīņas saasināšanās Latvijas naftas tranzīta jomā, kas ieņem vadošo lomu valsts ekonomikā.
Diplomdarba tēmas mērķis – priekšlikumu un pasākumu izstrāde uzņēmuma “Ziemeļu Nafta” darbības pilnveidošanai.
Diplomdarba uzdevumi:
izpētīt Latvijas naftas produktu tirgu;
izanalizēt naftas produktu transportēšanas iespējas;
izanalizēt SIA “Ziemeļu nafta” darbību;
izstrādāt pasākumus SIA “Ziemeļu nafta” darbības pilnveidošanai.
Diplomdarbā izmantotas sekojošas analīzes metodes: finansiālās, statistiskās un analitiskās analīzes.
Baltijas valstu naftas produktu tirgus ir viens no perspektīvākajiem Austrumeiropā, par ko liecina statistiskie rādītāji, kas tika savākti un apkopoti Latvijas Statistikas Komitejas (LSK) atskaitēs.
Mazumtirdzniecības nomenklatūrā ietilpst autobenzīni A-76, Ai-92, Ai-95E, Ai-98E, dīzeļdegviela L-0 un Eirodīzeļdegviela.
Sākot no 90.gadiem ievērojams benzīna un dīzeļdegvielas importēšanas un patērēšanas apjomu pieaugums. Naftas un naftas produktu imports Latvijā pastāvīgi palielinās un tikai 2002.gadā autobenzīna imports salīdzinot ar iepriekšējo gadu pieauga gandrīz par 1,5 reizēm, dīzeļdegvielas par 2,5 reizēm. Latvijā 2003.gadā tika realizēts 460 tūkst. tonnu autobenzīna un 485 tūkst. tonnu dīzeļdegvielas.[29]
Novērojams dīzeļdegvielas importēšanas pieaugums Latvijas iekšējā tirgū. No 1.janvāra līdz 2003.gada 25.februārim šīs degvielas apjoms palielinās salīdzinājumā ar atbilstošo 2002.gada periodu par 18%. Sakarā ar pastāvīgo naftas produktu cenu pieaugumu, ievērojams degvielu un smēreļļu cenu paaugstinājums. Pēc Statistikas Komitejas informācijas no 2003.gada 1.janvāra dīzeļdegvielas un autobenzīna cenas vidēji palielinās par 10-15% un tuvākajos 2-3 gados šī tendence saglabāsies.
Naftas produktu tirgus ir cieši saistīts ar transporta kompleksa stāvokļi, personīgā autotransporta daudzumu un kravu pārkraušanas apjomiem. Var atzīmēt, ka sākot ar 1990.gadu autotransporta parks sāka augt un, pirmkārt, aug vieglo automobiļu skaits, kas pēdējos piecos gados ir izaudzis gandrīz divkārt un pašlaik sastāda 760 tūkstošus vienību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация