Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:974272
 
Оценка:
Опубликованно: 22.10.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Viena no aktuālākajām diskusiju tēmām 20./21.gs. ir globalizācija un tās izraisītās sekas cilvēku dažādās dzīves jomās. Viena no šādām dzīves jomām ir kultūra. Idejas, jēdzieni un procesi „globalizācija” un „kultūra” ir seni, lai arī konkrētas definīcijas ir izstrādātas salīdzinoši nesen, - attīstījušies reizē ar cilvēci. Iespējams, ir mainījušies veidi, kā kultūra tiek globalizēta, taču ne procesa [kultūras globalizācija] rezultāts. Šīs esejas problemātika ir, vai kultūras globalizācijas rezultāts ir jauna hibrīdkultūra (hibridizācija) vai nomākta kultūra (homogenizācija)? Kā arī, vai no kultūras globalizācijas ir nepieciešams izvairīties?
Viens notikums – miljoniem acu, kas to redz, ausu, kas dzird, un prātu, kas interpretē. No daudznozīmības nav iespējams izvairīties. Arī pats jēdziens globalizācija ir daudznozīmīgs un katrs autors, pētnieks to skaidro atkarā no tam nepieciešamā iznākuma – vispārēja pieeja.
Globalizācijas kā idejas interpretācijas saknes meklējamas „Eiropas Apgaismības laikmeta idejās par savas globālās monokultūras iespējamību, kur reģionālo kultūras identitāšu zudums nespēlēja pārlieku nozīmi”1, šajā laikā tika uzskatīts, ka miers, tehnoloģiskais progress un tirgus ekonomika veicinās labklājību un valstu demokratizāciju.
Nenoliedzami ekonomiskā labklājība ir pieaugusi, tāpat kā savu varu ir stiprinājuši demokrātiskie institūti, bet tajā pat laikā jāskatās, kurās pasaules daļās tas ir noticis? Jau attīstītājos Rietumos un Austrumāzijā – Ķīnā, kas spēji sākusi liberalizēt tirgu, Taivāna, kas adaptējusi jaunās tehnoloģijas un Japāna, kas modernizējot ražošanu, ir spējusi nostāties vienā līmenī ar Rietumiem2. Tajā pašā laikā Kubā joprojām valda sociālistiskā ideoloģija, lielāka daļa Āfrikas valstu ir tikpat nabadzīgas kā pagājušā gadsimta sākumā. Pieaugošā Rietumu un Austrumāzijas bagātība, krasi kontrastē ar ne tik attīstīto sabiedrību nabadzību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация