Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:976358
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.09.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Apbrīnojama un neparasta ir ģeniālā austriešu komponista Volfganga Amadeja Mocarta dzīve. Viņa spilgtais, bagātīgais talants, nemitīgā jaunrades degsme devuši pārsteidzošus, savā ziņā vienreizējus rezultātus. Mocarts ir nodzīvojis 35 tikai gadus. Koncertdarbību viņš uzsāka sešu gadu vecumā un to vairs nepārtrauca. Taču šai laikā Mocarts uzrakstīja ļoti daudz skaņdarbu: apmēram 50 simfoniju, 19 operu, sonātes, kvartetus, kvintetus, Rekviēmu un citus dažādu žanru skaņdarbus.
Volfgangs Amadejs Mocarts pasaules kultūrā ieņem īpašu vietu – komponista vārds kļuvis par simbolu ģeniālām dotībām un radošam spēkam, kas viņam devis iespēju dzīves 35 gados radīt paliekošas vērtības visos sava laika mūzikas žanros. Viņa jaunradi caurstrāvo dzīves patiesība un cildens humānisms, ticība gaišajam un labajam cilvēkā un sabiedrībā. Trāpīgus vārdus par Mocartu saka A. Puškins savā mazajā traģēdijā “Mocarts un Saljēri”: “Kāds dziļums! Kāda drosme; skaistums kāds!”
Mocarta skaidrā, harmoniskā, izteiksmes ziņā spilgtā māksla. Kurā koncentrējās Vīnes klasiskās skolas labākās īpašības, pēc savas ievirzes ir radniecīga apgaismotāju veidotajam klasicismam ar tam raksturīgo saprāta kultu, cildenas vienkāršības ideālu, optimistisko noskaņu. Tajā pašā laikā vērojamasaskarsme arī ar sentimentālisma strāvojumu tālaika kultūrā un mākslā: lielāka uzmanība tiek pievērsta jūtām, cilvēka tiesībām lemt savu likteni, veidot savu dzīvi – nostādnēm, kas savu spilgtāko izpausmi gūst “Vētru un dziņu” strāvojumā.
Šo zināmā mērā pretrunīgo iespaidu pārkausējums rada Mocarta mākslas savdabību – kaismīgs lirisms un dvēseliskums, izteiksmes intensitāte tajā apvienota ar augstu organizētību, saskaņu un līdzsvaru.
Pārvarot aristokrātiskās kultūras estētikas principus, bet saglabājot un attīstot galantā stila dzīvotspējīgos elementus, Mocarts atrada mūzikas kultūras progresīvo ceļu, kas ved uz tēlu tālāku individualizāciju, to piesātināšanu ar ekspresiju un dramatismu, ar attīstības intensifikāciju. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1172766
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация