Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:983419
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.06.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

24.jautājums. Gremošanas sistēma un tās atsevišķo daļu funkcijas.
a) Kādi ir divi gremošanas veidi? Dobuma gremošana – enzīmus saturošas gremošanas sulas izlīst uz uzturproduktiem un to šķel gremošanas dobumos. Membrionālā (piesieniņas) gremošana – enzīmi ir fiksēti uz membrānas virsmas un tie pakāpeniski noārda jau daļēji šķeltās uzturvielu grupas.
b)Kādi orgānu vedo gremošanas sistēmu? Mutes dobums(mēle, zobi, siekalu dziedzeri(3pāri))>rīkle>barības vads>kuņģis>tievā zarna(12pirkstu zarna, apzarņa tievā zarna)>aizkuņģa dziedzeris> aknas>resnā zarna>taisnā zarna
c) Kā barība ceļo no mutes dobuma cauri gremošanas sistēmai? Barību gremošanas traktā pārvieto un ar gremošanas sulām sajauc kuņģa un zarnu peristaltikas(virzienā uz taisno zarnu) viļņi.
d) Kādas sulas pār to izlīst un kāda ir to funkcija? Aizkuņģa dziedzeris sula: ietilpst daudzi fermenti, kas šķeļ olbaltumvielas (tripsīns, himotripsīns, karbooksidāze), taukus (lipāze) un ogļhidrātus (amilāze, maltāze). Šie fermenti piedalās barības vielu šķelšanas procesos zarnās. Kuņģa sula: Galvenā sastāvdaļas, kas nosaka kuņģa sulas funkcionālās īpašības, ir sālsskābe, fermenti pepsīns (sašķeļ olbaltumvielas līdz peptīdiem), himozīns (sarecina un šķeļ piena olbaltumvielas), lipāze (sašķeļ emulģētus taukus līdz glicerīnam un taukskābēm), kā arī gļotvielas — mucīni (pasargā kuņģa sienas no mehāniskiem un ķīmiskiem kairinātājiem). Sālsskābe uztur kuņģa sulā skābo reakciju, kas nepieciešama pepsīna optimālai darbībai, uzbriedina barības olbaltumvielas un atvieglina to fermentatīvu sašķelšanos, sekmē hormona gastrīna izdalīšanos. Žults: Svarīgākā sastāvdaļa ir žultsskābes (holesterīna derivāti), kas emulģē uztura neitrālos taukus, t.i., pārvērš tos sīkās pilītēs, tādējādi palielinot tauku virsmu. Žultsskābes aktivē aizkuņģa dziedzera lipāzi un palīdz uzsūkties ūdenī nešķīstošajām taukskābēm un vitamīniem, veidojot ar tiem kompleksus, ūdenī šķīstošus savienojumus. Zarnu sula: pabeidz disaharīdu sašķelšanu. Tā satur nātrija hidrogēnkarbonātu (dzeramo sodu) un dažādus fermentus. Svarīgākais no tiem ir erepsīns — fermentu komplekss, kas turpina aizkuņģa dziedzera fermentu sākto olbaltumvielu noārdīšanu, sašķeļot dipeptīdus un tripeptīdus līdz aminoskābēm, un beidz olbaltumvielu gremošanu.
e) Kādi procesi notiek cefāliskajā un gastriskajā fāzē? Cefāliskā fāze: Kad barība atrodas mutes dobumā, tad darbojas beznosacījuma kairinātāji (vizuālie, smaržas, mūzika). Tiek ierosināta arī 1.aizkuņģa, 2. kuņģa sulas un žults izdalīšanās (klejotājnerva iedarbība). Gastriskā fāze: turpinās kuņģa sulas sekrēcija. Izdalās gastrīns un stimulē kuņģa dziedzerus izsļākt vairāk sulas, enzīmus un radīt skābu vidi). Sālsskābe neaktīvo sulas enzīmu – pepsinogēnu – pārvērš pepsīnā (šķeļ olb-v.), sekmē kuņģa satura pāreju 12pirkstu. zarnā, sarecina pienu, regulē aizkuņģa dziedzera sekrēciju. Intestinālā fāze – kuņģa sulas izdalīšanos izraisa kairinātāju darbība tievās zarnas sākuma daļā.
f) Kādā gremošanas sistēmas daļā izlīst 3 kuņģa sulas? Nosauc tās. 12 p. zarnā – intestinālajā fāzē: aizkuņģa dziedzera, žults un zarnu sula.
g) Kāpēc tievās zarnas uzskata par vissvarīgāko grem. sist. daļu? Jo tur notiek uzturvielu šķelšanas pabeigšana līdz glikozei, galaktozei, fruktozei, dipeptīdu ķēdes olb-v; taukus līdz mooglicerīnam un brīvām taukskābēm. Tāpēc, ka tievajās zarnās notiek uzturvielu uzsūkšanās asinīs un limfā, kas tālāk kalpo kā enerģijas avots, lai organisma šūnas spētu eksistēt un cilvēks dzīvot.
h) Kādi procesi notiek resnajā zarnā?Neizmantoto ogļhidrātu rūgšana, olb-v pūst, mikroorganismi sintezē vitamīnus (B6, B12, K, E), uzsūcas ūdens un sāļi. Motorika – peristaltikas un antiperistaltikas, kas sekmē izkārnījumu veidošanos un izvadi caur taisno zarnu.
i) Nosauc aknu f-jas! Sintēzes funkcija: no vielmaiņas procesos iegūtajām izejvielām aknās tiek veidoti tauki, ogļhidrāti un olbaltumvielas, atindēšanas funkcija: padara nekaitīgas ar pārtiku izņemtās un metabolismo procesu rezultātā radušās kaitīgās vielas, piedalās termoregulācija: aknas ir galvenais siltuma ģenerators organismā, aknās rodas vielas, kas palīdz recēt asinīm, žults sekrēcija.

25.jautājums. Izvadorgāni un to funkcijas.
a)Nosauc organisma sistēmas ar ekskretoru funkciju. Urīnizvadsistēma(urīns), gremošanas sistēma(gremošanas galaprodukti), elpošanas sistēma(gaistošas vielas – CO2), iekšējās sekrēcijas sistēma(hormoni, sviedri)
b)Norādi, kur atrodas nieres, ureteri un urīnpūslis. Nieres topogrāfija: Nieres atrodas jostas rajonā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация