Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:989011
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.01.2016.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    3
  LĪDERĪBAS JĒDZIENA IZPRATNE    3
  LĪDERĪBAS TEORIJAS    6
  IEZĪMJU PIEEJAS TEORIJA    7
  UZVEDĪBAS PIEEJAS TEORIJAS    8
  SITUACIONĀLĀS VAI NEJAUŠĪBU PIEEJAS TEORIJAS    10
  JAUNAS LĪDERĪBAS TEORIJAS    12
  KOPSAVILKUMS    14
  IZMANTOTA LITERATŪRA    16
  PIELIKUMS    17
Фрагмент работы

KOPSAVILKUMS
Jēdzienam “līderība” nav viennozīmīgas definīcijas un tas tiek lietots ļoti plašā kontekstā. Referāta vadošā definīcija, līderība ir process, kurā persona ietekmē personu grupu, lai sasniegtu kopīgu rezultātu (Northouse, 2013). Skatot šo definīciju no skolas puses, var secināt, ka skolas līderība ir ietekmes process kopīgu izglītības mērķu sasniegšanai.
Referātā tika apskatītas četras vadošās līderības teorijas, no kurām vispopulārākās mūsdienās ir jaunas līderības teorijas (transformatīvā un transaktīvā līderības teorijas). Attiecinot tās uz skolas darbību, var secināt, ka transformatīvās līderības pamatā, līderis (direktors) cenšas iegūt kolēģu atbalstu skolas prioritāšu identificēšanā un risināšanā; motivē darbiniekus būt vairāk iesaistītiem skolas dzīvē un stimulē klases audzinātājus radošai darbībai.
Transaktīvās līderības attiecību starp kolēģiem pamatā ir apmaiņas process. Līderi drīzāk piedāvās atlīdzību vai stimulēs darbiniekus (piemēram, paaugstinājums, algas palielinājums savu plānu atbalstīšanai vai noteiktu uzdevumu izpildīšanai), nekā mēģinās uzlabot savstarpējās attiecības ar tiem vai uzlabot motivāciju. Transaktīvā līderībā skolotāja darba nosacījumi un noteikumi tiek formulēti un atlīdzības veids un process tiek precizēti. Transaktīvās līderības galvenais trūkums var būt nepietiekoša komunikācija starp līderi un darbiniekiem - tikai konkrēta jautājuma apspriešanas gadījumi (īstermiņa), bet tas neietekmē skolotāju uzvedību un skolas rezultātus. Transaktīvai līderībai nav ilgtermiņa saistību attiecībā uz vērtībām un skolas vīziju.
Vēl viena no efektīvām līderības teorijām – situcionālās līderības teorija, kuras ietvaros tiek atzīti daudzveidīgais skolas vides raksturs un līderības stilu pielāgošana konkrētā situācijā (nekā viena stila pielāgošana visās situācijās). Izglītības process ir pārāk sarežģīts un neprognozējams, tāpēc ir svarīgi, kā līderi reaģē uz unikāliem organizatoriskajiem apstākļiem vai problēmām. Līderim ir nepieciešams saprast situāciju un pieņemt vispiemērotāko atbildi tas risināšanai.
Bieži sastopams līderības stils mūsdienu skolās - līdzdalības līderības stils (uzvedības līderības teorija). …

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация