Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:886100
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Senā un daudzveidīgā garšaugu un garšvielu pasaule… Cilvēks sācis to iepazīt jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu un laika gaitā uzskatījis gan par leģendāru, gan mistiski maģisku, gan izmeklēti aristokrātisku, gan šauri utilitāru.
Garšaugi un garšvielas ne vien uzlabo un bagātina ēdiena garšu un smaržu, tiem piemīt vērtīgas ārstieciskas īpašības. Mūsdienās interese par dabas ārstniecības līdzekļiem ir ievērojami pieaugusi. Izmantojot garšaugus un garšvielas medicīnā, tiek ņemts vērā aromātisko un garšas vielu ķīmiskais sastāvs un to bioloģiskā aktivitāte.
Garšvielas un garšaugi jau kopš seniem laikiem bijuši un vēl tagad ir vislabākā un vajadzīgākā ēdienu piedeva. Sevišķi liela nozīme ēdienu garšas un smaržas uzlabošanā, kā arī uzturvērtības bagātināšanā ir garšaugiem. Vajadzīga tikai neliela, dažkārt niecīga to piedeva, lai ēdiens kļūtu patīkamāks gan pēc garšas, gan pēc izskata un līdz ar to izraisītu ēstgribu, sekmētu uztura sagremošanu un labāku izmantošanu.
Tiem, kuri ēd ne tikai, lai remdētu izsalkumu, bet arī lai gūtu baudu un sevi atveseļotu, vienmēr būtu jāatceras par garšaugiem un garšvielām. Diemžel daudzu cilvēku zināšanas šaja jomā nesniedzas tālāk par loci, diļļu, pētersīļu vai kādu asāku garšvielu, piemēram, piparu, uzkaisīšanu ēdienam.
Pirmais un galvenais factors, kāpēc garšaugus un garšvielas izmanto kulinārijā, ir tas, ka tie būtiski ietekmē ēdiena smaržu un garšu.
Tie var -
Neitralizēt neapstrādāto produktu smaržu;
Pastiprināt produktu dabisko aromātu;
Papildināt ēdienu ar jaunu aromātu;
Padarīt ēdienu “dižciltīgāku”.
Ar garšaugu un garšvielu piedevām iespējams arī padarīt ēdienu arī vizuāli pievilcīgāku, vai nu piešķirot tam spilgtāku krāsu (kurkuma, safrāns, svaigas dilles u.c zaļumi), vai arī iekrāsojot dažadas izcelsmes produktus maskējošās krāsās, kas līdzinās gaļai (kanēlis, sarkanie pipari u.c.)
Un sen novērots, garšvielas un garšaugi pagarina produktu sagatavoto ēdienu uzglabāšanas laiku.

1.Garšvielas
Garšvielas ir pārtikas produkti ar specifisku garšu un aromātu. Gandrīz visas garšvielas iegūst no garšaugiem, izmantojot to augļus, sēklas, ziedu daļas, mizu, lapas un saknes. Kādreiz garšvielas pievienoja tikai konserviem, smaržam un zālēm. Pirmie ar garšvielām papildināt ēdienus sāka senie Romieši. Tolaik tā bija greznība, kuru varēja atļauties tikai bagātnieki. Mūsdienās garšvielas plašā sortimentā ir pieejamas ikvienam.
Ar vārdiem “garšvielas” vai “klasiskās garšvielas” apzīmē ar aromātiskām vielām bagātu, galvenokārt tropu un subtropu augu izcelsmes produktus, kam raksturīgas specifiskas garšas nianses- no aromātiski maigas līdz dedzinoši asai-, kurus iegūst kaltējot, fermentējot un citādi pārstrādājot šo augu lapas, mizu, ziedus, augļus, saknes. Kulinārija garšvielas parasti izmanto sausā (sasmalcinātā) veidā, nelielā daudzumā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1229221
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация