Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:598469
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Piena ražošana un pārstrāde ir viena no svarīgākajām lauksaimniecības un pārstrādes rūpniecības nozarēm. Piensaimniecības nozares attīstībai ir labvēlīgi priekšnosacījumi gan klimatisko, gan augsnes apstākļu ziņā, turklāt piensaimniecībā ir nodarbināti visvairāk strādājošo, salīdzinot ar citām lauksaimniecības nozarēm. Arī piena pārstrādē ir izveidojušās stabilas tradīcijas tādu piena produktu ražošanā, kuriem ir iegūts stabils noieta tirgus ārpus Latvijas, t. i., Eiropas Savienībā, Baltijas valstīs un NVS valstīs kā arī citur.
Piena produktu galvenā izejviela ir piens (jēlpiens), līdz ar to, piena produktu kvalitāte un ražošanas rādītāji ir atkarīgi no tā izejvielas kvalitātes.
2002. gadā Latvijas lauksaimniecības attīstības koncepcijā piensaimniecība atzīta par prioritāru lauksaimniecības nozari, kurai ir liels potenciālas iespējas, lai palielinātu ražošanas apjomus un veicinātu eksportu. Piena ražošanas īpatsvars kopējā lauksaimniecības gala produktā ir 30%. Pārvarot dažādas problēmas, kas saistītas ar piena ražošanu, jācenšas šis rādītājs saglabāt, kā arī jācenšas pēc iespējas vairāk izmantot potenciālās iespējas, kas ir saistītas ar šo nozari.
Piena produktu ražošana apjoma ziņā ieņem pirmo vietu pārtikas rūpniecībā. Piena pārstrādes rūpniecība 2003. gadā deva aptuveni 25% no visas Latvijas pārtikas rūpniecībā saražotās produkcijas apjoma naudas izteiksmē un nodarbināja ap 16% no pārtikas rūpniecībā nodarbinātajiem cilvēkiem. Galvenie nozares eksporta produkti ir sviests, siers, sausais vājpiens, saldējums. Piena produktu ārējā tirgus dinamika liecina, ka lielākie tirdzniecības partneri ir ES, Igaunija, Lietuva, Krievija, Ukraina.
Latvijā ar piena pārstrādi nodarbojas 47 pārstrādes uzņēmumi. Nozarē četri lielākie piena pārstrādes uzņēmumi kontrolē aptuveni 50% no vietējā tirgus. Galvenie piena pārstrādes produkti Latvijā ir:
Siers
Sviests
Biezpiens
Saldējums
Jogurts
Vājpiens
Pilnpiens
Krējums
Vājpiena pulveris
Konservētie piena produkti
Biobakteriālie piena produkti…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1122937
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация