Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:926369
 
Оценка:
Опубликованно: 24.10.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Olu prečziniskais raksturojums    4
1.1.  Olu vēsture    4
1.2.  Olu iegūšana un olu veidi    5
1.3.  Olu iedalījums pēc kvalitātes kategorijām    6
1.4.  Olu iesaiņošana    8
1.5.  Olu un olu iepakojumu marķējums    11
2.  Vistas olu uzturvērtība    13
3.  Olu ēdienu iedalījums    14
4.  Olu pirmapstrāde    15
5.  Olu siltapstrāde/ gatavošana    16
5.1.  Uzturvielu izmaiņas siltapstrādes procesā    16
6.1.  Olu salāti ar vistu un mārrutku mērci    18
6.2.  Olu un šampinjonu sacepums    20
7.  Olu ēdienu pasniegšanas raksturojums    22
  Kopsavilkums    23
  Izmantoto avotu saraksts    24
Фрагмент работы

Olu izmantošana pārtikā iet gandrīz paralēli laikam, kad cilvēki uzturā sāka izmantot vistu un putnu gaļu. Lai gan tas nav skaidrs, kad un kur aizsākās olu lietošana uzturā, taču vistu audzēšana pārtikas nolūkiem ir ļoti sena, tādējādi arī olu patēriņš pārtikā ir attiecināms vēl uz senajiem cilvēkiem.
Olas vienmēr ir bijis auglības simbols un tām ir bijusi reliģiska nozīme. Līdz pat šai dienai olas tiek asociētas arī ar dažādiem svētkiem un apvītas ar folkloru un dažādiem notikumiem, kas tiek arī atspoguļoti mūsdienās visā pasaulē. Vieni no visplašāk pazīstamajiem svētkiem ir Lieldienas, kuros no reliģiskā aspekta tiek svinēta Kristus augšāmcelšanās. Kā olas kļuva saistītas ar šiem svētkiem šķiet var meklēt gan bioloģiskos, gan kultūras iemeslos. Viens no skaidrojumiem kādēļ olas saistās ar Lieldienām ir, ka pirms moderno tehnoloģiju izmantošanas lauksaimniecībā, vistas ziemas laikā dēja maz olu un līdz ar to apmēram uz Lieldienu laiku vistām atsākās jauns dēšanas cikls un olas bija pieejamas vairāk tieši uz šiem svētkiem. Turklāt tā kā olas uzskatīja par pārtikas luksusa preci, tad gavēņa laikā, tās ēst bija aizliegts, tādēļ bija vēl viens iemesls kādēļ olas Lieldienās ieņēma tādu lomu. [5]
Līdz 19.gs. Latvijā putnkopība zemnieku saimniecībās bija mazattīstīta. Atsevišķas muižas audzēja putnus, bet to nozīme vairāk bija dekoratīva, nevis saimnieciska. Līdzīga situācija bija arī citās Baltijas republikās. Kopš 1870.gadam, kad Eiropā parādījās pirmie inkubatori, putnkopība kļuva par populāru un ienesīgu lauksaimniecības nozari. Putnkopības attīstību netieši veicināja arī saldētavu ierīkošana, kas radīja iespēju labāk uzglabāt putnkopības ražojumus – olas, putnu gaļu. Putnkopība strauji attīstījās Anglijā, Amerikā, Vācijā, Francijā, Dānijā un citās valstīs, kā arī līdz ar to sāka celt mītnes, kurās turēja no 5 līdz pat 15000 putnu. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация