Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:315395
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.09.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 77 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Saīsinājumi    5
  Ievads    6
1.  Adopcijas vēsturiskā attīstība    9
2.  Adopcijas procesa reglamentācija Latvijā    23
3.  Adopcijas vispārīgā kārtība    32
3.1.  Vietējā adopcija    50
3.2.  Adopcija uz ārvalstīm    60
3.3.  Adopcijas atcelšana    71
3.4.  Adopcijas noslēpums    75
4.  Adopcijas problēmas Latvijā    82
4.1.  Adopcijas un aizbildnības konkurence    83
4.2.  Adopcijas procesa ilgums un sarežģītība    84
4.3.  Bāriņtiesu darba kapacitāte    88
4.4.  Sabiedrības zināšanas bērnu tiesību jautājumos    89
  Secinājumi un priekšlikumi    92
  Izmantotā literatūra un avoti    95
Фрагмент работы

Adopcijas institūta attīstība un ar to saistītās problēmas plašākā sabiedrībā nekad nav ieguvušas īpašu aktualitāti. Tomēr no sabiedrības interešu viedokļa un to cilvēku motivācijas dēļ, kuri gatavojas kļūt par adoptētājiem adopcijas jautājumu sakārtošanai valstī ir milzīga nozīme.
Adopcijas institūta pastāvēšanas jēga šobrīd ir triju pušu interešu konsolidācija – valsts un sabiedrības, pašu bērnu un potenciālo adoptētāju. Stipra ģimene nodrošina un veicina sabiedrības atjaunošanās procesu un pilnvērtīgu tās eksistenci. Šobrīd dažādu nozaru speciālistu pētījumi un prakse liecina, ka bērnu aprūpes iestādes nevar nodrošināt bērnu socializācijas procesu, par cik tām nav iespējams aizstāt ģimeni un veikt ģimenes funkcijas. Tādejādi cieš bērnu attīstība, izglītība, veselība un iespējas tālākajā dzīves gaitā. Adopcija ir viens no alternatīvajiem aprūpes veidiem Latvijā, kas dod iespēju bērniem bāreņiem un bez vacāku gādības palikušajiem bērniem augt ģimeniskā vidē. Savukārt adoptētāju motivācijas pamatā atrodas personiski, emocionāli apsvērumi – izveidot un stiprināt ģimeni, izdarīt dzīvē ko vērtīgu, realizēt savu potenciālu kā vecākiem.
Bērni bez bioloģiskajiem vecākiem un ģimeniskas vides paliek dažādu apstākļu dēļ. Lielākā daļa no šiem bērniem atrodas valsts vai pašvaldību aprūpē. Satraucošs ir fakts, ka apmēram puse no visiem ir dzīvu vecāku bērni. Šis secinājums ir pretrunā ar starptautiskajiem atzinumiem, ka ģimene ir vispiemērotākā vide bērna attīstībai, ko uzsver ANO Bērnu tiesību aizsardzības konvencija.1
Kaut arī kopš 2003.gada ir pieņemti būtiski grozījumi tiesību normās un noteikta jauna adopcijas kārtība, lielais bērnu bāreņu un īpaši – bez vecāku gādības palikušo bērnu skaits valstī liecina, ka šajā jomā joprojām pastāv nopietnas problēmas, un ir vieta tiesību aktu pilnveidošanai un dažādu ar adopciju saistītu jautājumu sakārtošanai.
Pateicoties Latvijas pievienošanai tādiem starptautiskiem līgumiem kā Eiropas konvencijai „Par bērnu adopciju” un Hāgas konvencijai „Par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos” adopcijas statistika valstī kopš 2003.gada ir būtiski uzlabojusies. Ir palielinājies vietējo adoptētāju skaits un 2008.gadā tas pirmo reizi ir pārsniedza ārvalsts adopcijas gadījumu skaitu.
Tomēr tas diemžēl nav noticis pieaugot vispārējam adopcijas gadījumu skaitam, bet gan uz ārvalsts adopcijas gadījumu rēķina. Savukārt kopējā adopcijas tendence joprojām ir negatīva – visvairāk adopcijas gadījumu bija 2006.gadā un kopš tā laika līkne krīt. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация