Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:390962
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 13.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 27 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  APZĪMĒJUMU SARAKSTS    5
  IEVADS    6
1.  APDROŠINĀŠANAS SEKTORA NOZĪME VALSTS EKONOMISKAJĀ IZAUGSMĒ    9
2.  PASAULES, EIROPAS UN LATVIJAS APDROŠINĀŠANAS TIRGUS RAKSTUROJUMS    21
2.1.  Pasaules apdrošināšanas tirgus raksturojums    21
2.2.  Eiropas apdrošināšanas tirgus raksturojums    22
2.3.  Latvijas apdrošināšanas tirgus raksturojums    28
2.3.1.  Latvijas apdrošināšanas tirgus uzraudzības un likumdošanas vide    28
2.3.2.  Latvijas apdrošināšanas kompāniju piedāvājums    29
2.3.3.  Apdrošināšanas tirgus rādītāju raksturojums    30
2.3.4.  Latvijas apdrošināšanas tirgus pozīcija starptautiskajā apdrošināšanas tirgū    32
3.  APDROŠINĀŠANAS SEKTORA NOZĪME LATVIJAS EKONOMISKĀS IZAUGSMES NODROŠINĀŠANĀ    35
3.1.  Latvijas ekonomiskās situācijas raksturojums    35
3.2.  Apdrošināšanas sektora potenciālais ieguldījums Latvijas ekonomiskajā stabilitātē un izaugsmē    39
4.  PRAKTISKAIS PĒTĪJUMS PAR APDROŠINĀŠANAS TIRGUS IETEKMI UZ LATVIJAS EKONOMISKO IZAUGSMI    46
4.1.  Pētījuma metožu izvēle un apraksts    46
4.1.1.  Pētījuma metožu izvēles pamatojums    46
4.1.2.  Ekspertu aptaujas realizācija    47
4.2.  Ekspertu aptaujas rezultātu apkopojums un interpretācija    50
4.3.  Apdrošināšanas tirgus darbības un Latvijas ekonomiskās izaugsmes korelācijas analīze    76
  SECINĀJUMI    80
  PRIEKŠLIKUMI    83
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA UN AVOTI    85
  PIELIKUMI    87
Фрагмент работы

IEVADS

Latvijā, pastāvot ekonomiskajām tirgus attiecībām, arvien lielāka uzmanība tiek veltīta apdrošināšanai, tās pakalpojumu izmantošanas iespējām, kā arī šī sektora ieguldījumam valsts ekonomikā. Autoresprāt, apdrošināšana bija, ir un būs vispopulārākais riska vadīšanas veids visā pasaulē. Apdrošināšanas sabiedrības ir viens no lielākajiem institucionālajiem investoriem, tām ir ievērojams finansu kapitāls. Apdrošināšanas sektors ieņem arvien nozīmīgāku vietu mūsdienu sabiedrībā, gan palīdzot cilvēkiem rūpēties par savu, tuvinieku un apkārtējās vides drošību, gan nodrošinot veiksmīgu uzņēmējdarbību. Jo lielāka sabiedrības daļa laikus veidos uzkrājumus dažādu neparedzētu zaudējumu segšanai, jo mazāka būs dažādu nelaimes gadījumu un katastrofu ietekme uz sabiedrību kopumā. Tādējādi apdrošināšana ļauj uzturēt ekonomisko stabilitāti un pat veicināt ekonomisko izaugsmi.
Apdrošināšana ir viens no svarīgākajiem tirgus ekonomikas procesiem, jo tā arī samazina valsts lomu iedzīvotāju sociālajā aizsardzībā un dod cilvēkam tiesības pašam izvēlēties, kur un kad apdrošināt savu veselību un mantu. Tas kompensē cietušajiem zaudējumus neparedzētos gadījumos. Daudzās valstīs cilvēki ar apdrošināšanas palīdzību nodrošina iztikas līdzekļus vecumdienās. Tā dod iespēju baudīt kvalitatīvu medicīnisko aprūpi. Apdrošināšana realizē arī citas svarīgas sociālas un ekonomiskas funkcijas.
Tā kā darba autores galvenais priekšnosacījums bakalaura darba temata izvēlē bija tēmas aktualitāte mūsdienās, par darba pētījuma objektu tika izraudzīta apdrošināšanas tirgus ietekme uz Latvijas ekonomisko izaugsmi.
Stabils apdrošināšanas tirgus ir svarīgs jebkuras veiksmīgas ekonomikas struktūras komponents. Pierādījumus šim apgalvojumam var atrast daudzās valstīs - vērtējot apdrošināšanas prēmiju īpatsvaru iekšzemes kopproduktā. Piemēram, ASV 2006. gadā šis rādītājs sastādīja 8.8%, Eiropas Savienības vidējais rādītājs ir 8.5%, savukārt Latvijā 2007. gadā apdrošināšanas prēmiju īpatsvars IKP bija tikai 2.95%. Autoresprāt, Latvijā apdrošināšanas loma vēl ir relatīvi zema, salīdzinot ar ASV un attīstītajām Eiropas Savienības valstīm. Tas nozīmē, ka Latvijā vajadzētu veicināt apdrošināšanas tirgus attīstību, jo valstīs, kur apdrošināšanas īpatsvars IKP ir lielāks, arī ekonomiskā situācija ir stabilāka, un vērojama vienmērīga ekonomiskā izaugsme.
Svarīgi ir pievērst uzmanību apdrošināšanas sektoram ne tikai kā riska pārvaldīšanas funkcijas īstenotājam, bet arī tam, ka apdrošinātāji ir nozīmīgi institucionālie investori, tie nodrošina lielu skaitu darba vietu, tie spēj darboties sociālajā jomā paralēli valsts institūcijām un veikt vēl citas ekonomiski nozīmīgas funkcijas. Jāņem vērā visi pozitīvie apdrošināšanas tirgus faktori, kas dod ieguldījumu valsts ekonomiskās situācijas uzlabošanā.
Autoresprāt, attīstot Latvijas apdrošināšanas tirgu, būtu iespējams veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi. Pašreizējā situācijā vismaz varētu tikt novērsti ekonomikas pārkaršanas draudi, kas pašlaik Latvijai ir ļoti aktuāla problēma.
Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot apdrošināšanas tirgus ietekmi uz Latvijas ekonomisko izaugsmi.
Lai tiktu sasniegts darba mērķis, autore ir izvirzījusi sekojošus uzdevumus:
• noskaidrot teorētiskos aspektus par apdrošināšanas tirgus ietekmi uz valsts ekonomisko izaugsmi;
• izvērtēt un salīdzināt pasaules, Eiropas un Latvijas apdrošināšanas tirgus;
• analizēt Latvijas ekonomisko situāciju, problēmas un izpētīt iespējamos veidus, kā apdrošināšanas sektors varētu veicināt ekonomiskās situācijas uzlabošanos;
• realizēt pētījumu par apdrošināšanas tirgus ietekmi uz Latvijas ekonomisko izaugsmi, izmantojot ekspertu aptaujas metodi un korelācijas analīzi;
• uz darba teorētiskās daļas analīzes un pētījuma rezultātu pamata izstrādāt secinājumus par apdrošināšanas tirgus attīstību, Latvijas ekonomisko izaugsmi un saistībām, kas pastāv starp apdrošināšanas tirgus darbību un Latvijas ekonomisko stāvokli, kā arī izstrādāt priekšlikumus, lai veicinātu Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstību un palielinātu apdrošināšanas sektora lomu valsts ekonomikā.
Darbā izmantotās metodes: aprakstošā jeb monogrāfiskā, grafiskā, statistiski analītiskā metode un prognozēšanas metodes.
Darba izstrādē izmantoti dažādi informācijas avoti: pasaules un Eiropas apdrošināšanas un citu institūciju pētījumi u.c. dati, literatūra par apdrošināšanas lomu ekonomiskajā izaugsmē, LR Ekonomikas ministrijas izstrādātā programma, literatūra par pētījumu metodēm, kā arī interneta resursi.
Darbā ietvertais pētījums tika veikts 2008. gada februārī - maijā. Pētījuma periods iekļauj laiku no 2007. gada līdz 2009. gadam (ieskaitot).

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация