Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:769160
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 04.06.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 27 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    6
1.  Latvijas tiesību normas par audio un video ierakstu kā pierādījumu iegūšanu un izmantošanu    8
1.1.  Tiesībsargājošām iestādēm saistošās tiesību normas    8
1.2.  Privātpersonām un juridiskām personām saistošās tiesību normas    10
1.3.  Pierādījumu pieļaujamība un derīgums    12
1.4.  Tiesu ekspertīze    13
2.  Terminoloģijas jautājumi audio un video ekspertīžu klasifikācijas jomā Latvijā    17
3.  Pētījums par fonoskopisko ekspertīžu noteikšanas statistiku kriminālprocesos 2005. - 2009.g.    25
4.  Audio un video ierakstu autentiskuma noteikšana    30
5.  Personu identifikācijas metodes fonoskopiskajā tiesu ekspertīzē    34
6.  Kategorisku un varbūtēju secinājumu forma ekspertu atzinumos un to interpretācija pierādījumu analīzē    39
  Izmantotie avoti un literatūra    45
Фрагмент работы

Ievads

Tēma par audio un video ierakstu kā pierādījumu izmantošanu tiesu praksē izvēlēta tāpēc, ka
Latvijā praktiski nav pētīta. Straujā digitālās ierakstu tehnikas attīstība un plaša pieejamība ierakstu veikšanu ir padarījusi pavisam vienkāršu. Kaut gan sabiedrība ir labi informēta par plašu publicitāti guvušām krimināllietām, kas saistītas ar telefona sarunu noklausīšanos, par fonoskopisko ekspertīzi dzirdējis ir retais. Tomēr lielai daļai procesa virzītāju ar skaņu ierakstu jomu ir nācies saskarties ļoti reti, tāpēc ir daudz gadījumu, kad audiovizuālie lietiskie pierādījumi un salīdzināmie paraugi tiek iegūti neprofesionāli. Par šo tēmu nav arī profesionālas literatūras latviešu valodā. Tiesību normas, kas reglamentē audio un video ierakstu veikšanas tiesisko pamatotību ir fiksētas dažādos tiesību avotos, bet ne vienmēr tiesību normās ir speciālas norādes, ka tās attiecas arī uz audio un video ierakstiem. Tajā pašā laikā sabiedrības neinformētība ietekmē personu zināšanas izmantot savas tiesības, un būtu nepieciešams informēt sabiedrību, kā izmantot ierakstus savā labā.
Darba mērķis ir noskaidrot audio un video ierakstu kā pierādījumu nozīmi un izmantošanu tiesu praksē Latvijā, apzināt visas Latvijas Republikā spēkā esošās tiesību normas, kas jāievēro attiecībā uz audio un video ierakstu iegūšanu, izmantošanu kriminālprocesā, audio un video ierakstu kā pierādījumu derīgumu un pieļaujamību, pierādījumu pārbaudes kārtību, fonoskopiskās ekspertīzes noteikšanu. Darbā ir arī analizēti ierakstu autentiskuma nosacījumi, personu identifikācijas metodes, speciālā terminoloģija un citi problemātiskie jautājumi fonoskopiskajā tiesu ekspertīzē, un skaidrots, kā tie var tikt interpretēti tiesu praksē. Kā ļoti būtisku jautājumu autors uzskata arī noskaidrot, kādu iespaidu uz tiesu praksi atstāja izmaiņas fonoskopisko ekspertīžu metodikā, 2008.gadā atsakoties no kategoriski pozitīva secinājuma formas personas identifikācijā fonoskopisko ekspertīžu atzinumos.
Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, autors izvirzīja uzdevumu veikt pētījumu par fonoskopisko ekspertīžu noteikšanas statistiku un ekspertīžu veikšanas praksi Latvijā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kādā apjomā dažādas tiesībsargājošās iestādes izmanto skaņu ierakstus kā pierādīšanas līdzekli un kādu noziegumu veidu apkarošanā skaņu un video ieraksti tiek izmantoti visvairāk.
Pētījuma informācijas avots ir Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja ekspertīžu reģistrācijas sistēmas datu bāze. Pētījums ir veikts par laika posmu no 2005. – 2009. gadam. Pētījuma objekts ir dati par kriminālprocesiem, kuros noteiktas fonoskopiskās ekspertīzes. Kopējais apstrādāto datu apjoms ir 2553 datu bāzes ieraksti. Pētījums tika papildināts ar informāciju, kas iegūta no ekspertiem.
Darba izstrādē pamatā ir izmantoti Latvijas tiesību akti, starptautisko konferenču materiāli, speciālā literatūra angļu un krievu valodā, kā arī Fonoskopisko ekspertīžu metodika.
Pirmajā nodaļā ir analizētas Latvijas tiesību normas par audio un video ierakstu kā pierādījumu iegūšanu un izmantošanu. Autors ir konstatējis, ka atbilstoši publisko tiesību principam: „Ir atļauts viss, kas ir atļauts”, tiesību akti diezgan izsmeļoši reglamentē kārtību tiesībsargājošo iestāžu rīcību audio/video pierādījumu iegūšanā, bet ne visai detalizēti to izmantošanā kriminālprocesā. Savukārt privātpersonām atļautās darbības, kas atbilst privāto tiesību principam „Viss kas nav aizliegts, ir atļauts”, ir reglamentētas ļoti ierobežotā apjomā.
Otrajā nodaļā tiek skatīti terminoloģijas jautājumi audio/video ekspertīžu jomā rietumvalstīs un pētīts, kā šo ekspertīžu jomas tiek sauktas Latvijas tiesību normās.
Trešajā nodaļā ir ietverts pētījums par fonoskopisko ekspertīžu noteikšanas statistiku Latvijā kriminālprocesos 2005. - 2009. gados.
Ceturtā nodaļa ir par audio un video ierakstu autentiskuma noteikšanu un par neretiem aizspriedumiem un maldīgiem priekšstatiem šajā jomā tiesu praksē.
Piektā nodaļa sniedz nelielu ieskatu personu identifikācijā fonoskopiskās ekspertīzes procesā un metodikā.
Un, visbeidzot, sestā nodaļa salīdzina kategorisku un varbūtēju secinājumu formu tiesu ekspertu atzinumos.
Darba noslēgumā autors izsaka savus secinājumus un arī dažus priekšlikumus, kas, iespējams, var noderēt pētītās ekspertīžu jomas pilnveidošanā.
Temata izpētes robežas ir noteiktas ar to, ka Latvijā ekspertīžu metodikai ir dienesta informācijas statuss, kaut gan rietumvalstu interneta resursos zinātniskā informācija par šo tēmu ir brīvi pieejama.
Autors cer, ka darbs būs noderīgs visiem, kam profesionālā vai privātā kārtā var nākties saskarties ar audio un video ierakstu kā pierādījumu izmantošanu gan tiesu praksē, gan arī savu privāto tiesību aizstāvībai - tādā veidā darbam ir gan teorētiska, gan praktiska nozīme.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −28,40 €
Комплект работ Nr. 1229982
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация