Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
14,20 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:500618
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 10.06.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 97 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
  Depresija un tās raksturojums    8
  Depresijas terminoloģija un klasifikācija    8
  Depresijas klīniskās izpausmes un izplatība    8
  Depresijas stigmatizācija    11
  Stigmatizācijas definīcija un raksturojums    11
  Depresijas stigmatizācijas veidi    13
  Depresijas stigmatizācijas izpausmes un sekas    14
  Depresijas stigmatizācijas mazināšanas iespējas    17
  Depresijas stigmas salīdzinājums ar cita veida stigmām    18
  Dažādu faktoru saistība ar depresijas stigmu    20
  Metode    23
  Pētījuma dalībnieki    23
  Instrumentārijs    25
  Procedūra    27
  Rezultāti    27
  Iztirzājums    32
  Nobeigums    37
  Izmantotās literatūras saraksts    39
  Pielikumi    47
Фрагмент работы

Nobeigums
Bakalaura darba mērķis – noskaidrot, kādi sociāli demogrāfiskie faktori ir saistīti ar depresijas stigmatizāciju Latvijā un kāda ir saistība starp depresijas rādītājiem un indivīda depresijas stigmu, un uztverto depresijas stigmu – ir sasniegts. Tomēr jāsecina, ka tēma ir ļoti plaša, tādēļ darbā ir izpētīta tikai maza daļa no iespējamajām sakarībām.
Kopumā pētījumā iegūtie rezultāti ar nelieliem izľēmumiem apstiprina iepriekšējos pētījumos iegūtās atziľas. Pirmkārt, jāsecina, ka uztvertajai stigmai ir ievērojami lielāki rādītāji, nekā indivīda depresijas stigmai, un tas ir secināts jau iepriekš veiktajos pētījumos.
Gan korelāciju, gan regresiju analīze uzrāda principā tos pašus neatkarīgos mainīgos, kas saistīti ar atkarīgo mainīgo – indivīda depresijas stigmu – dzimumu, vēršanos pēc profesionālas palīdzības, faktu, vai cilvēks pazīst depresijas slimnieku, kā arī saistību ar psiholoģiju vai medicīnu.
Dzimumu kā galveno indivīda depresijas stigmas prognozētāju var skaidrot ar tradicionālo vīriešu maskulīno lomu sabiedrībā, kas saistās ar sliktāku dažu emociju atpazīšanu, piemēram, trauksmes (Jorm, Kelly, Wright, Parslow, Harris & McGorry, 2006), kas ir viens no depresijas simptomiem. Maskulīnisms ir saistīts ar drosmīgu un vīrišķīgu rīcību, kas netiek asociēts ar depresiju („depresijas slimnieki ir vāji, jo viľi lūdz pēc palīdzības‖) (Jorm et al., 2006). Turklāt psihiskās saslimšanas, tajā skaitā depresija, sabiedrībā vispār tiek uzskatītas kā „neiedomājamas‖, un šāda veida stereotipi attiecībā uz slimību veidiem vīriešiem varētu būt vēl raksturīgāki.
Rezultāti arī rāda, ka tiem, kas ir vērsušies pēc profesionālas palīdzības saistībā ar savu garīgo veselību, indivīda depresijas stigma ir mazāka, tātad – jo lielāka personīgā pieredze saistībā ar garīgās veselības problēmām, jo mazāka indivīda depresijas stigma.
Indivīda depresijas stigma ir arī mazāk izteikta, ja respondentam ir saistība ar psiholoģiju, psihoterapiju vai medicīnu, ko var skaidrot ar plašākām zināšanām par depresiju, salīdzinot ar cilvēkiem, kas ar šīm jomām nav saistīti.
Cilvēkiem, kuriem ir saskare ar depresijas slimnieku vai cilvēku ar garīgu saslimšanu vispār, ir mazāka indivīda depresijas stigma, ko var skaidrot ar šīs saskares iespaidā gūto pieredzi un līdz ar to arī plašākām zināšanām par depresiju.…

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация