Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:295323
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 54 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    9
1.  Īres līgums, tā tiesiskie aspekti, forma un sastāvdaļas    12
2.  Īres līguma izbeigšanās regulējums Romiešu civiltiesībās un Latvijas Civillikumā    19
3.  Īres līguma izbeigšanās regulējums LR likumā „Par dzīvojamo telpu īri”    28
3.1.  Īres līguma izbeigšana izliekot no dzīvojamās telpas    33
3.2.  Īres līguma izbeigšana ierādot citu līdzvērtīgu dzīvojamo telpu    51
4.  No īres līguma izbeigšanas attiecībām izrietošo strīdu izskatīšanas kārtība    60
4.1.  Rīgas pilsētas Īres valde, kā pirmstiesas instance    60
5.  Dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšana Krievijas Federācijā, Vācijā un Francijā    66
  Nobeigums    76
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    79
Фрагмент работы

ĪRES LĪGUMS, TĀ TIESISKIE ASPEKTI, FORMA UN SASTĀVDAĻAS

Līgums ir viens no visvairāk izplatītajiem civilo tiesību un pienākumu rašanās pamatiem. Tas ir līgumslēdzēju personu gribas izpausmju kopsalikums, kā to rāda arī līguma latīniskais apzīmējums – Contractus (lat. Contrahere - savilkt kopā, noslēgt, nokārtot.). Ar līguma slēgšanu tiek veikta ekonomiska rakstura vajadzību apmierināšana - preču apmaiņa, pakalpojumu izpildīšana, mantas nodošana u.c. darbības, līdz ar to notiek valdījuma, īpašuma tiesību maiņa, pāreja. Piemēram, īpašuma tiesības pāriet citai personai - ieguvējam, noslēdzot pirkuma, maiņas, dāvinājuma u.c. līgumus, bet nododot citam kādu lietu tikai kādai noteiktai lietošanai (patapinājuma līgums), tās saņēmējs kļūst tikai par šīs mantas turētāju un īpašuma tiesību maiņa nenotiek. Tā arī glabājuma līgumā, turklāt vēl bez nodotās mantas lietošanas tiesībām.

Lai noslēgtu tiesisku darījumu - līgumu, kas iegūst juridisku spēku, - bez rīcībspējas svarīgs priekšnoteikums ir līgumā izteiktās gribas īstums. Līgums nevar stāties spēkā un darboties, kamēr pušu griba vispār vēl nav izteikta. LR Civillikuma 1427.pants nosaka - "kamēr griba nav vēl izteikta, tai nav nekāda tiesiska spēka". Taču negatīvas sekas var izraisīt arī attiecīgas formas neievērošana.
Lai noskaidrotu darbā īres līguma izbeigšanas iemeslus, vispirms jānoskaidro īres līguma definējums. Civillikuma 2112.pants nosaka: „Noma vai īre ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas vai īres maksu kādas lietas lietošanu. Līgums, ar kuru piešķir vai apsola augļu nesējas lietas lietošanu augļu ievākšanai no tās, ir noma, bet ikviens cits lietošanas piešķīruma līgums – īre.” Jāpiebilst, ka Civillikums, ne arī speciālais likums „Par dzīvojamo telpu īri” konkrēti nenosaka, kas ir īres līgums, no tā izriet tikai secinājums, ka nomas līgumu slēdz par kādas augļu nesējas lietas lietošanu, tādejādi īres līgums augļus nenes. No augstāk minētā var secināt, ka:

1. īres līgums tiek nodibināts uz savstarpējas vienošanās pamata (konsesuāli), tas ir divpusējs (līgumu slēdz izīrētājs un īrnieks vai īrnieks un apakšīrnieks, ja tas ir pieļauts īres līgumā un ar izīrētāja atļauju);
2. īres līgums ir abpusēji saistošs (īres līgumā paredzētas gan izīrētāja, gan īrnieka tiesības un pienākumi, kuru nepildīšanas gadījumā var tikt pielietotas īres līgumā, kā arī likumos paredzētās sankcijas: piemēram, īres parāda gadījumā – parāda piedziņa vai izlikšana, telpu bojāšanas gadījumā – zaudējumu piedziņa u.tml.)
3. īres līgums ir atlīdzības līgums (īrniekam jāmaksā par izīrētajām telpām īri, bet izīrētājam ienākuma nodoklis par gūto peļņu no sava īpašuma).
Īres līgums pieskaitāms pie mantiska rakstura līguma CL 2124., 2125.pantu izpratnē, proti, līguma būtiska sastāvdaļa ir līguma priekšmets un maksa (atlīdzība par izmantotajām telpām).
Īres līgums noslēdzams rakstveidā, kā to prasa likums „Par dzīvojamo telpu īri” 5.p.1.d., un tas ir vienīgais likumīgais pamats dzīvošanai dzīvojamā telpā, pretējā gadījumā iemitināšanās ir patvarība.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −42,96 €
Комплект работ Nr. 1113230
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация