Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:235538
 
Оценка:
Опубликованно: 13.11.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 45 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  VĒSTURISKĀS SAKNES    6
1.1.  Šiīti islāma vēstures skatījumā    6
1.2.  Kauja pie Karbalas    11
1.2.1.  Mavālī: otrās šķiras musulmaņi    12
1.2.2.  Karbalas naratīvs politikā    14
1.2.3.  Āšūras komplekss    16
1.3.  Ulemu loma vēsturē: Safavīdu impērija    17
1.3.1.  Ulemu loma vēsturē:19.gadsimtā    20
1.3.2.  Ulemu loma: Pehlevī dinastija    22
1.4.  Irānas islāma revolūcija    26
2.  IDEOLOĢISKIE PAMATI    30
2.1.  Alī Šariatī    30
2.2.  Ajatolla Homeinī    34
2.2.1.  Wilājatu-l-fakīh: Fakīha vara    37
2.3.1.  Irānas valsts sistēma: Teokrātiskā režīma valdības struktūra    42
3.  REVOLŪCIJAS EKSPORTS    46
3.1.  Ne Austrumi, Ne Rietumi, bet Islāma Republika    46
3.2.  Irānas pretošanās ass    48
3.3.  Irānas revolucionāras gvardes korpuss un bruņotie grupējumi    50
3.3.1.  Libāna un Palestīna    52
3.3.2.  Irāka, Afganistāna un Jemena    56
  Secinājumi    59
  Izmantotā literatūra    63
  Kopsavilkums    68
  Summary    70
  Pielikumi    72
1.  pielikums: Tulkots ziņu raksts no arābu valodas uz latviešu valodu.    72
2.  pielikums: Tulkots ziņu raksts no arābu valodas uz latviešu valodu.    75
3.  pielikums: Korāna 58.sūra.Strīds. 19. un 20.ajāts tulkojums no arābu valodas uz latviešu valodu izmantojot Ulda Bērziņa tulkojumu.    96
4.  pielikums: Korāna 58.sūra.Strīds. 22.ajāts tulkojums no arābu valodas uz latviešu valodu izmantojot Ulda Bērziņa tulkojumu.    97
  Dokumentārā lapa    98
Фрагмент работы

Ievads

Irānas Islāma Republika, kas izveidojusies uz šiītu islāmiskā virziena ideoloģijas pamata, ir kļuvusi par vienu no divām valstīm mūsdienu pasaulē, kur pie varas ir garīdzniecība- ulemi jeb Islāmisko tiesību zinātnieki (علماء – ʿulamāʾ) , Vatikānai esot otrajai šādai valstij. Irāna ir arī viena no militāri un politiski spēcīgākajām valstīm Tuvo Austrumu reģionā, kas finansiāli un politiski ir attīstījusi un ietekmējusi šiītu islāmiskās kustības attīstību un šiītu bruņoto grupējumu izveidošanos Tuvajos Austrumos pēc 1979.gada Islāma Revolūcijas Irānā. Revolūcija Irānā ir ietekmējusi musulmaņu šiītu pozīciju ne tikai Āzijā, bet arī pasaulē. Tās ietekmē ir izmainījusies šiītu islāma ideoloģija, kā arī attīstījusies šiītu islāmiskā kustība – šiītu pretošanās kustības un bruņotie grupējumi, kuri par pretiniekiem uzskata Amerikas Savienotās Valstis un Izraēlu, un kuru pasludinātie mērķi ir pretošanās Rietumu kundzībai, islāma tradicionālā kultūras mantojuma sargāšana, kā arī morālo un garīgo vērtību saglabāšana un atjaunošana Tuvo Austrumu sabiedrībā. Šīs ietekmes ir izgājušas arī tālu ārpus reģionālajām robežām: tās ir jūtamas daudzās Centrālāzijas valstīs, kurās dominē islāma reliģija un Irānas senā civilizācija. Irānas revolūcijas ietekmē attīstījušās radikālo šiītu un sunnītu kustības Tuvajos Austrumos – Ēģiptē, Bahreinā, Irākā, Saūda Arābijā, Pakistānā un citviet islāma pasaulē, augusi spriedze starp sunnītiem un šiītiem. Islāma revolūcijas rezultāts ir arī tas, ka Irāna atbalsta šiītus Irākā, Saūda Arābijā, Bahreinā un Libānā, it īpaši islāmisko pretošanās kustību “Hizbullāh”, Bašāra al Asada (بَشَّارُ ٱلْأَسَدِ – baššār al-’asad) režīmu Sīrijā un pat Palestīnas sunnītu pretošanās kustību “HAMAS”.
Bakalaura darba mērķis ir pētīt Irānas islāma revolūcijas vēsturisko kontekstu, ideoloģiju un revolūcijas eksportu. Darbā izmantota vēsturiskā metode un vēstures salīdzinošā jeb komparatīvā metode.
Pētījuma uzdevumi:
1. Pētīt Irānas islāma revolūcijas vēsturisko kontekstu saistībā ar reliģiju, tai skaitā ulemu lomu Irānas vēstures gaitā pirms revolūcijas un tās laikā.
2. Pētīt Irānas islāma revolūcijas ideoloģiskos pamatus, un ideoloģiju, kā tā tiek pamatota, attaisnota, kā tā izpaužas mūsdienās.
3. Pētīt Irānas islāma revolūcijas eksportēšanu, tās saistību ar ideoloģiju un mūsdienu situāciju Tuvajos Austrumos.
Darbs “Irānas islāma revolūcija: vēsture, ideoloģija un revolūcijas eksportēšana.” sastāv no ievada, 3 daļām, 10 nodaļām, 9 apakšnodaļām, 4 pielikumiem, secinājumiem un kopsavilkuma latviešu un angļu valodā. Darba izstrādē izmantoti 45 literatūras avoti.
Darba 1. nodaļā tiek apskatītas Irānas islāma revolūcijas vēsturiskās saknes un tās saikne ar Irānas vēsturi, islāma reliģiju šiītu skatījumā, kā arī ar ulemu lomu Irānas islāma revolūcijā.
Darba 2. nodaļā tiek aprakstīti Irānas islāma revolūcijas ideoloģiskie pamati: kā revolūcija tiek pamatota un attaisnota, un uz kā tiek balstīta Irānas Islāma Republikas teokrātiskā valdības struktūra, secinot, uz kādām komponentēm tā izveidojās, kādēļ revolūcija bija iespējama un kā tā izpaužas mūsdienās.
Darba 3.nodaļā tiek apskatīta Irānas islāma revolūcijas eksportēšana, tās pamatideoloģija, pamatojums, Irānas loma ārpolitikā un mūsdienu situācija Tuvajos Austrumos.…

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −8,98 €
Комплект работ Nr. 1394308
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация