Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:656789
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.06.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 77 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Laulāto mantisko attiecību attīstība līdz 19.gs    5
2.  Laulāto mantisko attiecību veidi no 19.gs. līdz 1940.gadam    12
2.1.  Likumiskā laulāto mantisko attiecību sistēma    16
2.1.1.  Laulāto mantisko attiecību regulējums laulības šķiršanas gadījumā un uztura prasības tiesība    27
2.2.  Līgumiskās laulāto mantisko attiecību sistēmas    30
2.2.1.  Visas laulāto mantas šķirtība    34
2.2.2.  Laulāto mantas kopība    36
3.  Laulāto mantiskās attiecības pēc 1990.gada    42
3.1.  Likumiskā laulāto mantisko attiecību sistēma    43
3.2.  Līgumiskās laulāto mantisko attiecību sistēmas    50
  Kopsavilkums    52
  Summary    54
  Zusammenfassung    55
  Avotu saraksts    56
Фрагмент работы

1992. – 1993.gadā, atjaunojot 1937.gada Civillikumu notika tā gramatiska pielāgošana mūsdienu situācijai, neizvērtējot šo tiesību normu saturu vēsturiskā aspektā, kas ir radījis virkni tiesību normu piemērošanas problēmu un neskaidrības laulāto mantiskajās attiecībās. Zinātniski atzītākie komentāri ir tapuši galvenokārt laika posmā līdz 1940.gadam, pie tam analizēts nevis 1937.gada Civillikums, bet gan Baltijas vietējo likumu kopojuma III daļa jeb t.s. „Bunges civillikums”1. 1938.gada 1.janvārī spēkā stājās 1937.gada 28.janvārī pieņemtais Latvijas Civillikums, taču jāievēro, ka jau 1940.gadā tā darbība tika pārtraukta. Pa šo neilgo laika periodu praktiski nebija iespējams uzkrāt Civillikuma normu piemērošanas un tiesu prakses pieredzi. Tādēļ, lai izprastu laulāto mantisko attiecību regulējumu spēkā esošajā Civillikumā, diplomande savā darbā pievēršas laulāto mantisko attiecību vēsturiskai analīzei.
Diplomdarba mērķis ir izpētīt Latvijas teritorijā pastāvošo laulāto mantisko attiecību rašanos un attīstību, īpašu uzmanību pievēršot laika posmam no 19.gs. vidus līdz mūsdienām. Lai sasniegtu diplomdarba mērķi, kā apakšmērķi tiek izvirzīti:
1.Izpētīt laulāto mantisko attiecību attīstību Latvijā līdz 19.gs.;
2.Noskaidrot, kā attīstījušās un kādas bijušas laulāto mantiskās attiecības no 19.gs. vidus, kad pirmo reizi tika mēģināts kodificēt Latvijas teritorijā spēkā esošās civiltiesību normas, līdz PSRS veiktajai okupācijai 1940.gadā;
3.Noskaidrot, kā attīstījušās spēkā esošās laulāto mantiskās attiecības, kāds ir to regulējums un problemātika.
Par diplomdarba uzdevumu tiek izvirzīts:
1.Iepazīties ar normatīvajiem tiesību aktiem, kas attiecas uz laulāto mantiskajām attiecībām. Kā nozīmīgākos var izdalīt – Baltijas vietējo likumu kopojuma III daļa, 1921.gada likums „Par laulību”, 1937.gada Civillikums, atjaunotais 1937.gada Civillikums u.c.;
2.Izstudēt zinātnisko doktrīnu, kas saistīta ar ģimenes tiesībām. Kā redzamākie autori, kas pētījuši ģimenes tiesības vēsturiskā skatījumā, ir nosaucami Jānis Lazdiņš, Sanita Osipova, Arveds Švābe, bet 20.gs. kontekstā Jānis Vēbers, Voldemārs Kalniņš, Vasilijs Sinaiskis;
3.Iepazīties ar judikatūru, kas balstīta uz Baltijas vietējo likumu kopojuma III daļu un 1937.gada Civillikuma.
Darbā izmantotas vairākas pētniecības metodes - vēsturiskā, salīdzinošā un socioloģiskā metode.
Vēsturiskā metode pielietota laulāto mantisko attiecību jēdziena un izpratnes likumiskajā un līgumiskajā mantisko attiecību sistēmā pētot to attīstību. Papildus vēsturiskā metode lietota, lai izpētītu tiesību avotus, atsevišķus tiesību institūtus un individuālas tiesību normas, kas skatīti vēsturiskā aspektā, lai noskaidrotu, kā un kas ir ietekmējis konkrētas normas saturu.
Salīdzinošā metode izmantota salīdzinot vienu un to pašu tiesību institūtu dažādās zemēs, kā arī salīdzinot vienu un to pašu tiesību institūtu dažādos vēstures posmos.
Socioloģiskā metode izmantota, lai aplūkotu tiesību normas un institūtus saistībā ar sabiedriskās dzīves attīstību un tagadnes sabiedriskās kultūras prasībām.
Darba nodaļās par laulāto likumisko mantisko attiecību sistēmu un līgumiskajām laulāto mantisko attiecību sistēmām, sistēmas pakārtotas nodaļām, vadoties no 1937.gada Civillikumā un šobrīd spēkā esošā Civillikuma laulāto mantisko attiecību sistēmu iedalījuma likumiskajās un līgumiskajās.
Darbā diplomande iepazīstina ar īsu laulāto mantisko attiecību attīstības apskatu līdz 19.gs. Laulāto likumisko un līgumisko mantisko attiecību attīstību laika posmā no 19.gs. vidus līdz 1940.gadam autore apskata, salīdzinot attiecīgajā laika posmā spēkā esošo laulāto mantisko attiecību regulējumu likumos, uzsverot svarīgākās atšķirības un iezīmes, apskatot kopīgos un atšķirīgos laulāto mantisko attiecību institūtus un tiesu praksi. Tiek analizētas arī bijušo laulāto mantiskās attiecības šķiršanās gadījumā un uztura prasības. Darba pēdējā nodaļā analizētas spēkā esošās Civillikuma normas, kas attiecas uz laulāto mantiskajām attiecībām, 1937.gada Civillikuma kontekstā, norādot uz būtiskāko problemātiku – laulāto dažādās mantas jēdzienu saturu, normu dažādās interpretācijas iespējamību un neatbilstību vēsturiskajam normas mērķim.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация