Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:661314
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.03.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 54 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācija    3
  Аннотация    4
  Annotation    5
  Ievads    6
1.  Ģimene tradicionālajā un postmodernajā skatījumā    8
1.1.  Ģimene kā sociālais institūts un mazā sociālā grupa    10
1.2.  Ģimenes attiecību tipoloģija un galvenās funkcijas    12
2.  Sociālo lomu raksturojums    15
2.1.  Dzimumlomas un to traktējums dažādu teoriju skatījumā    18
2.2.  Valsts nostāja dzimumu līdztiesības veicināšanā    25
3.  Priekštati un to veidošanās socializācijas procesā    28
3.1.  Stereotipi    30
3.2.  Dzimumstereotipi    31
3.3.  Dzimumlomas ģimenē    34
4.  Pētījums – laulāto priekšstati par sociālajām lomām ģimenē    36
4.1.  Metodoloģijas apraksts    36
4.2.  Pētījuma dalībnieku raksturojums    37
4.3.  Pētījuma – laulāto priekšstati par sociālajām lomām- analīze    38
  Secinājumi un ieteikumi    56
  Izmantotie literatūras avoti    58
  Pielikums    61
Фрагмент работы

Bakalaura darba tēma ir laulāto priekšstati par sociālajām lomām ģimenē.
Katram cilvēkam laika gaitā veidojas savi priekšstati par vīriešu un sieviešu sociālajām lomām sabiedrībā, kura sagaida attiecīgus rīcības modeļus. Arvien vairāk tiek diskutēts par dzimumu līdztiesības aspektiem, kas ir ne tikai Latvijas, bet arī visas Eiropas Savienības politikas vadlīnija. Akcentēta vairs nav tikai vienlīdzība darba tirgū vai izglītības sfērā, bet tiek runāts arī par ģimeni, pienākumu sadalījumu laulāto starpā, par vecāku iespējām apvienot darbu ar bērnu audzināšanu vai aktīvāku vīriešu iesaistīšanu gan mājsaimniecības darbos, gan bērnu audzinašanas procesos. Pateicoties valdības aktivitātēm un masu mēdijiem, mainās cilvēku priekšstati un ekspektācijas dažādu sociālo lomu izpildījumam, tāpat mainās arī dažādi dzimumlomu stereotipi un varas sadalījums ģimenē.
Darbā izvirzītā hipotēze - laulāto priekšstati par sociālajām lomām ģimenē atbilst formālajai vienlīdzībai, jo paši laulātie sevi identificē ar dzimumlomu stereotipiem- tiek pierādīta analizējot teorētiskos avotos un izmantojot pētījuma gaitā iegūto datu interpretāciju.
Darbs sastāv no četrām nodaļām un deviņām apakšnodaļām. Trīs teorētiskajās nodaļās tiek aprakstīta ģimene kā sociālais institūts un mazā sociālā grupa, sociālo lomu raksturojums ar galveno akcentu uz dzimumlomām, kā arī priekšstatu un dzimumstereotipu veidošanās. Izmantoti galvenokārt tiek dažādi socioloģijas un sociālās psiholoģijas literatūras avoti.
Ceturtajā daļā tiek analizēti un interpretēti kvantitatīva pētījuma rezultāti, kas attiecas uz laulāto priekšstatiem par savām sociālajām lomām un varas sadalījumu ģimenē. Pētījuma ietvaros tiek veikta anketēšana, izmantojot nevarbūtīgo mērķtiecīgo izlasi.
Deviņdesmito gadu varas režīma maiņas iespaidā Latvijā ir notikušas daudzas pārmaiņas, kuras ir ietekmējušas arī uzskatus par sociālajām lomām un dzimumstereotipiem. Kā pamatvērtības brīvā sabiedrībā tiek atzītas – pašpaļāvība, individuālisms un izvēles iespējas. Uzsvars tiek likts uz katra cilvēka nepieciešamību un pienākumu, izmantojot paša prasmes un vēlēšanos, uzlabot savu, ģimenes un sabiedrības dzīvi kopumā.
Periodiskas vērtību maiņas Latvijā vēl nav ļāvušas izveidoties stabilai sociālai kārtībai, spilgti izteiktām vērtībām un konsekventiem uzskatiem par sociālo lomu saturu un uzdevumiem, tāpēc sabiedrībā savu ietekmi saglabā laiku gaitā izveidojušies priekšstati un stereotipi par to, kādu rīcību tā gaida un kādus uzdevumus paredz abu dzimumu pārstāvjiem, t.i., par vīriešu un sieviešu sociālajām lomām.
Ikvienam cilvēkam, uzsākot ģimenes dzīvi, jau ir uzkrāta zināma pieredze par dzimumlomām, kura ir veidojusies gan sabiedrības stereotipu, gan audzināšanas un vides iespaidā. Jebkurš indivīds jau nāk no ģimenes ar noteiktām vērtībām un priekšstatiem par vīriešu un sieviešu pienākumiem, bet uzsākot kopdzīvi ir jāmēģina savienot abu partneru pieredze. Dzimumlomu realizācijai ir būtiska loma vīra un sievas savstarpējo attiecību veidošanā un tālākā ģimenes stabilitātē.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация