Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:154692
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.12.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 17 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Laulības līguma attīstības vēsture    6
1.1.  Laulības līguma pirmsākumi    6
1.2.  Laulības līguma attīstības tempi Latvijā    8
2.  Laulāto personiskās mantiskās attiecības    12
2.1.  Laulības līgums. Laulības līguma jēdziens un saturs    19
2.2.  Laulības līguma noslēgšana    24
2.3.  Ierobežojumi laulības līgumā    28
2.4.  Laulības līguma grozīšana    30
2.5.  Laulības līguma atzīšana par spēkā neesošu    31
3.  Laulāto mantisko attiecību reģistrācijas kārtība    33
4.  Ārvalstu pieredze    40
  Secinājumi un priekšlikumi    43
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    46
  Pielikumi    48
  Kopsavilkums krievu valodā    72
  Kopsavilkums angļu valodā    73
Фрагмент работы

Nav iespējams sniegt atbildes uz visiem darbā izvirzītajiem jautājumiem pirms netiek noskaidrots cēlonis, kur un kāpēc laulības līgums pirmo reizi tiek minēts vēsturē.
Pievērsīsimies tam, kādus mērķus gribējuši sasniegt dažādu valstu likumdevēji, ieviešot savās nacionālajās tiesību sistēmās laulības līguma institūtu. Ikvienam juridiskam jēdzienam un normā ietvertajam tiesiskajam regulējumam ir savi pirmsākumi, sava vēsture.
Jāiebilst izplatītajam viedoklim, ka laulības līgumu pirmsākumi ir meklējami Eiropas tiesību sistēmās vai ASV likumdošanā, šis process aizsākās krietni agrākajās civilizācijās. Jau Senajā Grieķijā un Romā vīrietis un sieviete, pirms izveidoja ģimeni, noformēja vienošanos, kur aprakstīja savas turpmākās mantiskās attiecības, pie reizes pieskaroties arī mantošanas jautājumiem un laulības laikā iegūtās mantas liktenim. Tas neskaitījās nekas apkaunojošs vai nepareizs, un šāda tipa vienošanās bija līdz pat viduslaikiem. Kristietības laikmetā laulības līgumus neslēdza, bet tiesisko regulējumu, kas skāra laulības dzīvi, noteica baznīca.3
Laulības līguma institūta atjaunošana sākās tikai XVIII gs. sākumā – XIX gs. beigām Francijā, Anglijā, Vācijā, Austrijā laulības līgums iegūst juridisko spēku laikā, kad baznīcas laulības vietu ieņem tā sauktā laicīgā laulība.4
Anglijā līdz pat 1882.gadam viss laulāto īpašums saskaņā ar common law piederēja vīram. Sievietei laulībā praktiski bija liegtas civiltiesiskās tiesībspējas. Nedrīkstēja būt īpašuma tiesības, jo viņai nebija juridiskās iespējas rīkoties ar īpašumu pēc sava ieskata.

___________________
3Анотольский Н.В Семейное право. Москва: Юрист 1996 – ст. 35 – 41
4turpat – 46 .lpp
Laulāto mantas kopums, kā tāds, neeksistēja. Jau XVII gadu simtenī ar kapitālisma attīstību Anglijā, common law normas nonāca pretrunā ar nodrošināto sabiedrības slāņu vajadzībām.5 Sievas interesēs radinieki pieprasīja, lai tiktu nodibināts sievas atsevišķs īpašums.
Tāpēc „līdztiesības tiesas” („equity”) sāka atzīt par spēkā esošiem laulības līgumiem, pēc kuriem, daļa sievas īpašuma vairs nebija vīra kontrolē. Visi noteikumi, ko izstrādāja „līdztiesības tiesas” attiecās tikai uz to mantas kopību, kas neietilpa ģimenes īpašumā, bet savā būtībā bija kapitāls. Tādēļ Anglijā līdz pat XIX gadsimta beigām faktiski eksistēja divu laulāto mantisko attiecību režīmi: „common law” – vairumam iedzīvotāju, un „equity” - nodrošināto sabiedrības slāņu pārstāvjiem.6
1882. gadā Lielbritānijas parlaments pieņēma likumu par laulāto sieviešu īpašumu. Šis akts paredzēja, ka sievietei stājoties laulībā, viss īpašums, kas viņai esošajā brīdī pieder, tāpat arī tas, ko iegūst vēlāk, tiek pakļauts tādam tiesiskajam režīmam, kādam pakļaujas īpašums laulības līgumā par visas mantas šķirtību.
Sievietei, kas sastāv laulībā, tika nodrošinātas tiesības iesaistīties tiesiskajos darījumos par savu mantu, rīkoties ar to dzīves laikā un arī nāves gadījumam. „Laulība pirkšanas formā pārstāj eksistēt, tā kā ne tikai uz sievieti, bet arī uz vīrieti tika noteikta cena, pie tam nevis pēc personiskām īpašībām, bet gan pēc viņu mantas”.
Tātad, laulības līgumu rašanās sākotnējais cēlonis ir saskatāms nodrošinātu sabiedrības slāņu vajadzībā norobežot savu kapitālu no ārpusējās ietekmes.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −44,17 €
Комплект работ Nr. 1119544
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация