Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:739522
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 31.08.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 89 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  Tiesību uz tiesas aizsardzību jēdzieniskais saturs    7
1.1.  Tiesības uz tiesas aizsardzību cilvēktiesību kontekstā    7
1.2.  Tiesības uz tiesas aizsardzību starptautisko tiesību kontekstā    13
2.  Tiesību uz tiesas aizsardzību tiesiskais regulējums    17
3.  Tiesības uz tiesas aizsardzību procesuālajās tiesībās    23
3.1.  Prasības tiesības    32
3.2.  Lietas savlaicīgas izskatīšanas princips    50
3.4.  Tiesas loma tiesību uz tiesas aizsardzību realizēšanā    54
4.  Juridiskās palīdzības nodrošināšana    59
4.1.  Eiropas valstu juridiskās palīdzības nodrošināšanas modeļi    72
4.2.  Juridiskās palīdzības nodrošināšana Latvijā    76
  Kopsavilkums    86
  Anotation    91
  Анотация    92
  Literatūras saraksts    93
Фрагмент работы

Saskaņā ar Latvijas Satversmes 1.pantu Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika. Tā garantē un ievēro cilvēkam noteiktās pamattiesības un brīvības. Šīs garantijas ir tās, kas rada iedzīvotājiem drošības sajūtu, ka viņu dzīvība un brīvība ir galvenais, par ko valsts rūpējas, ka personu īpašums ir neaizskarams, ka viņiem ir nodrošinātas iespējas brīvi paust savu viedokli, izmantot savas politiskās tiesības un arī citas demokrātiskā sabiedrībā pašsaprotamas brīvības.
Kā viens no demokrātijas balstiem, kas garantē šo pamattiesību un brīvību ievērošanu, ir spēcīga tiesu vara. Tā pastāv, lai personas droši zinātu, ka viņu tiesību pārkāpuma gadījumā, netaisnība tiks novērsta ar valsts izveidotas tiesu sistēmas palīdzību un tiks atjaunota likumiskā kārtība. Tomēr ticību tiesu varai un tās vadošajai lomai tiesiskā valstī uztur ne tikai katram iedzīvotājam deklarētās tiesības savu aizskarto interešu gadījumā lūgt, lai tiesa izšķir strīdu, bet arī valsts nodrošināta sistēma, ka persona varēs savas intereses aizsargāt tiesā arī gadījumā, ja tās materiālais stāvoklis neatļauj tai segt juridiskās palīdzības izdevumus vai tiesvedības izmaksas. Tādējādi personas tiesības uz tiesas aizsardzību sevī ietver gan likumā noteiktās tiesības griezties tiesā un prasīt, lai taisnīgā tiesā tiktu noskaidrota patiesība, bet arī valsts izveidotu un atbalstītu juridiskās palīdzības nodrošināšanas sistēmu, kas garantētu ikvienai persona tiesību uz tiesas aizsardzību pilntiesīgu realizēšanu, neatkarīgi no personas mantiskā stāvokļa.
Jautājuma par tiesību uz tiesas aizsardzību pilnvērtīgu izmantošanu aktualitāti parādīja jau 2003.gada diskusija sabiedrībā pēc tam, kad tika izdarīti grozījumi Latvijas Republikas (LR) Civilprocesa likumā, kas noteica ierobežotāku personu loku, kas var būt par fizisko personu pilnvarotajiem pārstāvjiem, kā arī kas paredzēja, ka kasācijas instances tiesā personas lietas ved ar advokāta starpniecību. Būtībā diskusija parādīja divas šo tiesību uz tiesas aizsardzību nodrošināšanas puses - kur no vienas puses bija vēlme ar likuma palīdzību nodrošināt personām civilprocesā juridisko palīdzību ar visaugstāko kvalitāti, ko var dot zvērināta advokāta kvalifikācija, no otras puses sabiedrības sašutumu par to, ka liela daļa nevar atļauties samaksāt šāda advokāta honorāru.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация