Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:103026
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.09.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 75 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    5
1.  BIBLIOTĒKU POLITIKA    8
1.1.  BIBLIOTĒKU POLITIKA LATVIJĀ    8
1.2.  BIBLIOTĒKU POLITIKA SAISTĪBA AR ĀRVALSTĪM    25
1.3.  AKREDITĀCIJAS STANDARTIZĀCIJA    30
2.  BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJAS PROCESS    41
2.1.  BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJAS DEFINĒJUMS UN JĒDZIENA IZPRATNE    41
2.2.  AKREDITĀCIJAS PROCESS    43
2.3.  BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJAS KOMISIJAS ATZINUMI    56
3.  BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJA STUDENTU UN BIBLIOTĒKAS DARBINIEKU IZPRATNĒ    71
4.  SKOLU BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJAS ĪPATNĪBAS    98
5.  BIBLIOTĒKU AKREDITĀCIJAS POLITIKA ĀRZEMĒS    105
  NOBEIGUMS    117
  IZMANTOTIE INFORMĀCIJAS AVOTI    119
  PIELIKUMI    127
  ANNOTATION    140
  ANOTĀCIJA    142
Фрагмент работы

NOBEIGUMS
Cilvēce ir iegājusi jaunā attīstības pakāpē – informācijas sabiedrības veidošanā. Ar datorizāciju bibliotēkas loma un vieta sabiedrībā ir mainījusies. Par galveno tās uzdevumu kļūst informācijas iegūšana, apstrāde un izplatīšana. Informācijas sabiedrība ir demokrātiska un ļauj jebkuram piedalīties tās veidošanā. Bibliotēkas loma līdz ar to kļūst lielāka, jo ikviens ir iekļauts kopīgajā informācijas sistēmā. Bibliotēkai ir nozīmīga loma sabiedrības attīstībā, un tā komunicē ar pārstāvjiem no visiem sabiedrības slāņiem valstī. Bibliotēka ir vērsta uz katru cilvēku un katru dzīves darbības sfēru.
Izglītības attīstības un demokrātiskas sabiedrības veidošanos jebkurā valstī veicina efektīva bibliotēkas darbība. Tiek veidota informacionālā politika. Daudzviet valstī notiek iestāžu akreditācija, piemēram, skolās. Bibliotēkas masveidā vēl netiek akreditētas. Akreditācijā tiks izvērtētas visas bibliotēkā norisinošās darbības. Ar bibliotēkas akreditācijas jautājuma atrisināšanu tiks atrisinātas problēmas, kuras tiek risinātas, bet prasa lielāku piepūli un laiku nekā, ja problēmas tiktu risinātas pakāpeniski, sakārtojot pamatjautājumus.
Latvijā bibliotēkas attīstās un pilnveidojas. Lai sāktu plānot to darbību, ir vispirms jānosaka mērķis – nodrošināt lasītāju ar nepieciešamo. Pašlaik būtu jāuzdod jautājums par to, vai patreizējais bibliotēku darbs mūs apmierina, vai bibliotēkas spēj efektīvi reaģēt uz sabiedrības pieprasījumu, vai tās spēj nodrošināt lasītāju ar nepieciešamo informāciju un noteikt, kāda literatūra būs pieprasīta? Tāpēc ir nepieciešama plānošanas un darba organizēšanas izvērtēšana- akreditācija. Akreditācija sevī ietver informāciju par visu bibliotēku sistēmu kopumā. Kas notiek bibliotēkai akreditējoties? Tiek sakārtoti atbilstoši valsts standartiem un bibliotēkas likumiem visi bibliotēkas darbības pamatjautājumi.
Akreditācija nozīmē tālāk izglītoties attīstoties un pilnveidojoties. Bibliotēkas darbinieki sadarbojas ar dažādām instancēm, lai konsultētos par sev neskaidrajiem jautājumiem. Svarīgākais ir nepieciešamība sakārtot pamatus, lai neceltu gaismas pili uz smilšu kāpas. Darbiniekiem ir jābūt informētiem par akreditācijas norises gaitu.
Pētot citu valstu pieeju akreditācijas jautājumiem var secināt, ka akreditācija ir process, kas ir jāveic starptautiskā līmenī. Lai palīdzētu bibliotēkām īstenot savu ieceri, tiek izveidotas kompetentas darba grupas, kas nodrošina akreditācijas gaitu no sākuma līdz galam. Tiek noteikti kopēji kritēriji, pēc kuriem vadās, plānojot darbību. Nosakot bibliotēku darbības kritērijus, lielu lomu spēlē savstarpējās konsultācijas, jo katra bibliotēka ir specifiska. Iepazīstoties ar citu valstu akreditācijas noteikumiem, secināju, ka nav vienotu noteikumu, jo ikviena bibliotēka ir specifiska. Akreditējoties ir svarīgi savstarpēji sadarboties, gan pašai bibliotēkai, gan akreditētāj institūcijai.

Коментарий автора
Коментарий редакции
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация