Дипломная
Точные науки и природа
Медицина, гигиена, анатомия
Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē-
Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē
Nr. | Название главы | Стр. |
Apzīmējumu saraksts | 5 | |
Ievads | 6 | |
1. | F.Naitingeilas vides piemērošanās māszinību teorijas analīze | 8 |
2. | Salmoneloze | 10 |
2.1. | Epidemioloģiskais raksturojums | 10 |
2.2. | Inficēšanās | 11 |
2.3. | Klīniskā aina | 12 |
2.4. | Ārstēšana | 13 |
3. | Profilakse | 14 |
3.1. | Pasākumi, kas vērsti pret epidēmiskā procesa pirmo posmu | 14 |
3.2. | Pasākumi, kurus izmanto epidēmiskā procesa otrajā posmā | 16 |
3.2.1. | Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizācija | 16 |
3.3. | Pasākumi, kas jāveic epidēmiskā procesa trešajā posmā | 17 |
4. | Izglītojošais darbs | 18 |
4.1. | Potenciāli bīstamie pārtikas produkti | 18 |
4.2. | Drošas pārtikas ieteikumi | 19 |
5. | Pētnieciskā daļa | 24 |
5.1. | Pētījuma metodoloģija | 24 |
5.2. | Rezultāti un analīze | 25 |
Secinājumi un ieteikumi | 33 | |
Izmantotās literatūras un avotu saraksts | 35 | |
Pielikumi | 37 |
SECINĀJUMI UN IETEIKUMI
Izvirzītais pētniecības darba mērķis - noskaidrot sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē ir sasniegts. Uzstādītie uzdevumi ir izpildīti: veikta literatūras analīze par salmonelozi, tās profilaksi un F. Naitingeilas māszinību teoriju, izstrādāta anketa un veikta aptauja, apkopoti un analizēti aptaujas rezultāti, kā arī izdarīti secinājumi. Apkopojot pētījuma rezultātus izvirzītā hipotēze - sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē būtu labāka, ja tiktu ievēroti potenciāli bīstamo pārtikas produktu izmantošanas ieteikumi, tika apstiprināta.
Apstiprinājums tika veikts pamatojoties uz sekojošiem punktiem:
1. Lielākā daļa aptaujāto respondentu nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu nevārīta vai nepasterizēta piena lietošanu uzturā. Puse no aptaujātajiem respondentiem nepievērš uzmanību vai atzīmē kā mazsvarīgu olu cepšanas laiku. Gandrīz trešā daļa aptaujāto nepievērš uzmanību un atzīmē kā mazsvarīgu olu vārīšanas laiku, bet lai salmonellas ietu bojā un neizraisītu saslimšanu ar salmonelozi ir nepieciešama atbilstoša termiskā apstrāde.
2. Vairāk nekā trešā daļa no aptaujātajiem respondentiem mēdz iegādāties ātri bojājošos pārtikas produktus vietās, kur tie nav tikuši uzglabāti ledusskapī vai aukstuma vitrīnā, līdz ar to riskējot saslimt ar salmonelozi, jo pēc literatūras avotu datiem – temperatūrā, kas ir augstāka par +5 °C un zemāka par +60°C notiek aktīva baktēriju vairošanās. Nevienu produktu nevar uzskatīt par pilnīgi tīru no baktērijām. Baktēriju skaits šādā temperatūrā var dubultoties vidēji 20 minūtēs, 4 stundās baktērijas var savairoties līdz pat 4096 baktērijām, lai saslimtu ar salmonelozi, minimālajam baktēriju skaitam pārtikas 1 gramā jābūt tikai 10 -15 šūnām.
3. Gatavo un jēlo produktu griešanai tikai 17.4% no aptaujātajiem respondentiem vienmēr izmanto atsevišķus nažus un dēlīšus, tāpat lielākā daļa aptaujāto ne vienmēr virtuvē gatavos un jēlos produktus glabā un gatavo atsevišķi. Jēlprodukti un to šķidrumi var saturēt salmonellas baktērijas, kas produktu sagatavošanas un uzglābšanas laikā var tikt pārnestas uz citiem produktiem, tādējādi veicinot saslimšanu ar salmonelozi.
4. Jautājumā par roku mazgāšanu, aptaujātie respondenti pārliecinoši apstiprināja tās nozīmīgumu (skat. 5.2.8.att.) no šiem rezultātiem var secināt, ka visbiežāk personīgās higiēnas neievērošana nav par iemeslu saslimšanai ar salmonelozi.
Pētījuma rezultātā, ņemot vērā zinātnisko literatūru, apkopotos datus to analīzi un rezultātus, tiek izvirzīti sekojošie priekšlikumi jeb ieteikumi, lai uzlabotu sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē:
1. Iedrošināt sabiedrību meklēt mediķu palīdzību gadījumos, kad caureja, vemšana vai slikta dūša ir vieglākā formā, jo līdz šim to vienmēr dara tikai 8.1% aptaujāto respondentu.
…
Bakalaura darba tēma – sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē. Tēmas aktualitāti nosaka saslimšanas gadījumu skaita pieaugums pēdējos gados. Darba mērķis - noskaidrot sabiedrības pieredzi salmonelozes profilaksē. Izvirzītā hipotēze: sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē būtu labāka, ja tiktu ievēroti potenciāli bīstamo pārtikas produktu izmantošanas ieteikumi. Pētniecības instruments – anketa. Pētniecības metode – kvantitatīvā metode. Galvenie iegūtie rezultāti: ar caureju, vemšanu vai sliktu dūšu vieglā formā pie ārsta griežas 8.1% no aptaujātajiem; netiek ievēroti vairāki potenciāli bīstamo pārtikas produktu izmantošanas ieteikumi; visbiežāk personīgās higiēnas neievērošana nav par iemeslu saslimšanai ar salmonelozi. Atslēgas vārdi: salmoneloze, profilakse, pārtika, izglītošana
- Homeopātija
- Pusaudžu alkoholisms kā viena no deviācijas problēmām
- Sabiedrības pieredze salmonelozes profilaksē
-
Ты можешь добавить любую работу в список пожеланий. Круто!Informācijas pieejamība un izglītošanas iespējas skolās par azartspēļu atkarību
Дипломная для университета83
Оцененный! -
Nelaimes gadījumu apdrošināšanas tirgus Latvijā
Дипломная для университета40
Оцененный! -
Augstākās izglītības loma māsas pašvērtībā
Дипломная для университета52
-
Mūzikas terapija
Дипломная для университета49
Оцененный! -
Mugurkaula deformācijas (skoliozes) profilakse pusaudžiem vecumā no 10 līdz 14 gadiem
Дипломная для университета50
Оцененный!