Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
21,48 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:347329
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.08.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 15 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    5
1.  VĒRTSPAPĪRU PORTFEĻA BŪTĪBA    6
1.1.  Vērtspapīri un to klasifikācija    6
1.1.1.  Akcijas    7
1.1.2.  Parāda vērtspapīri    9
1.1.3.  Fondu ieguldījumu apliecības    11
1.1.4.  Atvasinātie vērtspapīri    14
1.2.  Vērtspapīru portfeļu tipi    16
1.2.1.  Ienākuma portfelis    16
1.2.2.  Pieauguma portfelis    17
1.2.3.  Ienākuma un pieauguma portfelis    18
1.3.  Vērtspapīru analīze    18
1.3.1.  Fundamentālā analīze    18
1.3.2.  Tehniskā analīze    23
1.4.  Vērtspapīru portfeļa veidošanas pieejas    25
1.4.1.  Markoviča modelis    26
1.4.3.  Riska vērtspapīru novērtēšanas modelis (CAPM)    41
1.4.4.  Viena indeksa modelis    46
2.  LATVIJAS REPUBLIKAS FINANŠU TIRGUS    49
2.1.  Rīgas Fondu birža    52
2.2.  Finanšu un kapitāla tirgus komisija    59
2.3.  Latvijas Centrālais depozitārijs    60
2.4.  Latvijas vērtspapīru apskats    61
2.6.  Vērtspapīru tirgu bremzējošie faktori    67
3.  INVESTORA X VĒRTSPAPĪRU PORTFELIS    69
3.1.  Agresīvais pieauguma portfelis    69
3.2.  Konservatīvais pieauguma portfelis    75
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    81
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    83
  PIELIKUMI    84
Фрагмент работы

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Vērtspapīri ir universāls ieguldīšanas instruments un veidojot vērtspapīru portfeli, ir iespējams samazināt ieguldījumu riku ar diversifikācijas palīdzību, kā arī sasniegt specifiskus ieguldījumu mērķus. Ieguldījumi vērtspapīros var būt primārais peļņas avots, papildus ienākumi, kapitāla saglabāšana, līdzekļu uzkrāšana vecumdienām u.c.
Darba autors secina, ka izvēlētā darba tēma ir ievērojami par plašu. Darbā aprakstītās tēmas un modeļi ir jāpēta dziļāk. Lai arī apskatītie modeļi ir pamata modeļi, uz kuriem pārsvarā tiek bāzēti visi pārējie modeļi, praksē tos pielietot ir ļoti grūti. Jebkurā gadījumā, tas investors, kas veicot ieguldījums balstīsies uz teorētiskiem modeļiem sasniegs labākus rezultātus, nekā investors, kas ieguldījumus veiks tīri intuitīvi.
Galvenā problēma ir aprēķinu veikšana, ja tiek apskatīta liela vērtspapīru kopa. Lai iegūtu ticamākus rezultātus nevar paļauties tikai uz diviem raksturlielumiem – ienesīgumu un risku. Lai sastādītu kvalitatīvu vērtspapīru portfeli, nepieciešams veikt fundamentālo un tehnisko analīzi. Ļoti būtiski ir iegūt kvalitatīvus vēsturiskos datus un tos radītājus, kurus ievada teorētiskajos modeļos. Autors saskārās ar problēmu, ka katrā no trīs apskatītajiem finanšu informācijas portāliem akcijas betas bija dažādas. Tas neapšaubāmi ietekmēja galējo rezultātu. Teorētisko modeļu ienesīgums neatspoguļo pilnīgi precīzu vērtspapīru portfeļa ienesīgumu, jo neizskaidrojamie elementi veido modeļu nejaušo kļūdu.
Ar Markoviča modeļa palīdzību optimālu portfeli praktiski var sastādīt tikai no ierobežotu aktīvu skaita, tas īpaši ir piemērots aktīvu sadalei (asset allocation).
Ar CAPM un indeksu modeli ir iespējams novērtēt dažādu vērtspapīru vai vērtspapīru portfeļu ienesīgumu un risku, kā arī atlasīt interesējošos vērtspapīrus.
Eksistē daudz un dažādi teorētiskie modeļi, pēc kuriem var gan sastādīt optimālo portfeli, gan veiktā šī portfeļa analīzi. Praksē lietderīgi izmantot vairāku modeļu sintēzi, kā arī salīdzināt ar dažādiem modeļiem iegūtos rezultātus. Lai sasniegtu patiešām labus rezultātus, investoram būtu jāizvēlas noteikti segmenti un uz tiem arī jāfokusējas, jo pārzināt visu tirgu vienkārši nav iespējams. Kā savā grāmatā „Bafetoloģija” (Buffettology) teica viens no veiksmīgākajiem investoriem Vorens Bafets (Warren Buffett), kurš ir arī viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē: “Es ieguldu tikai tajos biznesos, kurus saprotu.”
Darba autors ir izveidojis divus vērtspapīru portfeļus – agresīvā pieauguma portfeli un konservatīvā pieauguma portfeli. Ja salīdzina iegūtos rezultātus, tad var secināt, ka agresīvā pieauguma portfelis, tik tikko nodrošina reālo ienesīgumu pie pašreizējā inflācijas līmeņa. Portfeļa sagaidāmais ienesīgums ir 20 %, savukārt inflācija ir 16,8 %, tas nozīmē, ka reālais ienesīgums investoram ir 3,2%.
Konservatīva pieauguma portfeļa gadījumā, kad sagaidāmais ienesīgums ir 10,63 % un inflācija 16,8%, portfeļa reālais ienesīgums ir – 6,17%. Tātad šī pieeja pašreizējos ekonomikas apstākļos nenodrošina pat kapitāla saglabāšanu.

Priekšlikumi:
1. Autors uzskata, ka veidojot vērtspapīru portfeli jāizmanto vairāku modeļu sintēze, kā arī jāsalīdzina ar dažādiem modeļiem iegūtie rezultāti pirms pieņemt gala lēmumu, kā sadalīt investējamos līdzekļus.
2. Noteikti jāizmanto gan fundamentālā, gan tehniskā analīze.
3. Jāpielieto portfeļi, kas atļauj izmantot īso pozīciju, it sevišķi situācijā, kad ir “lāču tirgus”.
4. Svarīgi pievērst uzmanību atsevišķu finanšu instrumentu daļām portfelī, jo kopīgais portfeļa vidējais svērtais ienesīgums ir cieši saistīts ar tām.
5. Ja tiek ieguldīts citā valūtā, tad būtu jāizmanto kāda no valūtas riska hedging pieejām.
6. Vērtspapīru portfeļa sastādīšanas procesā ir svarīgi iepriekš atlasīt pētāmo vērtspapīru kopu, pie tam, darīt to, balstoties uz noteiktiem kritērijiem, tādiem, kā - EPS (earnings per share), P/E (price to earnings), P/B (price to book), Volume, ROE (return on equity), ROTC (return on total capital).
7. Pārvaldot vērtspapīru portfeli ir svarīgi ņemt vērā izdevumus, saistītus ar vērtspapīru glabāšanu un pirkšanas, pārdošanas darījumiem. Jo pie nelielām summām šie faktori var būtiski ietekmēt portfeļa ienesīgumu.
8. Investoram, kas vēlas sasniegt pozitīvu reālo ienesīgumu, būtu jāizvēlas agresīva investīciju politika.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация