Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:965405
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.02.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Anna Brigadere šajā pasaku lugā ir izmantojusi tautas gara mantas bagātības gan tiešā, gan netiešā veidā. Latviešu mitoloģiskos pasaules uzskatus atspoguļo folkloras elementi, ko A.Brigadere izmantojusi savā darbā, tāpēc arī nolēmu runāt par šo tēmu.
Tiešā veidā A.Brigaderes lugā folkloras elementi ienāk jau kā galvenais varonis Sprīdītis, kas ir analogs tautas pasaku varonim Īkšķītim (īkstītim un tamlīdzīgi). Līdzība (abu varoņu) ir ne tikai mazais augums, bet arī ņiprums, drosme, uzņēmība, attapība abu varoņu raksturā. Vēl arī citi pasaku tēli patapināti no latviešu folkloras – milzis Lutausis (tautas pasakās bieži bez vārda), ragana, ķēniņš, princese, nelabais (tautas pasakās – velns). No latviešu mitoloģijas izmantotas dažas dievības – Meža māte, Vēja māte un viņas dēli, vecais vīriņš, kas ir pats Dieviņš. Ne tikai tēlu sistēmā izmantoti folkloras elementi, bet arī lugas sižetā – rotaļa, ko spēlē bērni, arī ir folkloras materiāls. No lugas konteksta atklājas, ka gan Vēja, gan Meža mātes ir no dabas pasaules, bet nepārprotami uzsvērta cilvēka saikne ar dabu, pietāte pret dabu. Vēl ir redzams latviešu priekšstats par augstāko dievību latviešu mitoloģijā – par Dieviņu: tas ir mazs, balts vīriņš, labestīgs, izpalīdzīgs, uzrodas pēkšņi un tur, kur nepieciešama palīdzība, palīdz grūtdieņiem. Dieviņš ir vienkāršs, sasniedzams tautai, pats apstaigā savu zemi un ir par visu lietas kursā.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1124395
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация