Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:536300
 
Оценка:
Опубликованно: 22.12.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

1. Robežsituācijas (absurda) veidojums.
Pirmais teikums „Šodien nomira mamma. Vai varbūt vakar - nezinu” (1,5), manuprāt, liecina par pirmo absurduma kategoriju, kad ikvienam lasītājam - un arī man - radās neizpratnes pilna attieksme pret vēl neiepazīto darba galveno varoni Merso. Kādēļ tāda vienaldzība pret notiekošo? Vai tiešām var būt pilnīgi vienalga, kad nomirusi mamma?
Par otro absurduma kategoriju man gribētos minēt vēstījuma savdabību. Vēstītājs viennozīmīgi ir Merso, bet lasot darbu sajūta ir tāda, it kā visu laiku runāts tiek par kādu citu personu - par personu X, kam nav nekāda sakara ar Merso un viņa dzīvi. Visspilgtāk tas izpaužas tiesas procesā, kad prokurors uzrāda viņam apsūdzību, bet advokāts cenšas kaut necik mīkstināt viņa sodu: „Viss ritēja bez manas iejaukšanās. Mans liktenis kārtojās, neņemot vērā manas domas” (1,63).
Trešais aspekts, kas izraisa robežsituācijas veidojumu ir Merso klusēšana. Merso runā maz . Tomēr neskatoties uz to, mums, lasītājiem, ir skaidri noģiedamas Merso domas un jūtas, lai gan, kā jau minēju iepriekš, nepamet sajūta, ka kaut kas netiek saprasts līdz galam. „Cilvēks ir cilvēks, galvenokārt pateicoties tam, par ko viņš klusē, nevis tam, par ko runā” (1,290). Jāpiebilst, ka Merso iepazīšana notiek caur citu cilvēku spriedumiem par viņu.
Ceturtā kategorija ir vientulības motīvs. Merso noteikti varētu raksturot kā vientuļnieku. Viņa vientulība ir nepanesama un tajā ir grūti dzīvot, tomēr viņš ir skaudri patiess savā vientulībā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация