Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:726149
 
Оценка:
Опубликованно: 22.11.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Kopumā var secināt, ka apgaismība atstāja pozitīvu ietekmi Latvijas teritorijā. Latviešu zemnieki sāka apzināties savu nacionālo identitāti un saprata, ka negrib būt kādas citas tautas pakļautībā. Iespējams, ka pateicoties arī apgaismotāju idejām par dzimtbūšanu, to vēlāk arī atcēla, cilvēki beidzot bija brīvi un varēja turpmāk cīnīties par savas valsts veidošanu un pārvaldīšanu. Mūsdienu sabiedrība nevar iedomāties, kā tas bija tajos laikos, bet lasot apgaismotāju darbus var nojaust cik grūti ir bijis latviešiem tajā laikā, kad bija jāpakļaujas svešzemniekiem.
Apgaismība radīja cilvēkos vēlmi mācīties, jo tā atbalstīja visu cilvēku izglītošanu, atklāt kaut ko jaunu, izpētīt veco un tiekties pēc pilnveidošanās. Pirms dzimtbūšanas atcelšanas latviešiem ceļš uz izglītību bija aizliegts un tāpēc viņi tagad labprāt izmantoja šo iespēju. Kaut arī skolas jau bija agrākos laikos, tomēr tās bija vērstas uz baznīcas vajadzībām, tajās mācīja reliģiskas lietas un baznīcas dziesmas, protams, bija cilvēki, kuri bija ieguvuši augstāko izglītību, taču viņus jau nevarēja uzskatīt par latviešiem, jo lai iegūtu izglītību viņi bija pārvāciskojušies un tas neko nedeva latviešu kultūrai. Izglītību viņi spēja iegūt tikai pateicoties vācu muižnieku labvēlībai un aizbildniecībai.
Manuprāt, apgaismība ļoti ietekmēja latviešu literatūras veidošanos. Vācu apgaismotāji ar saviem darbiem iedrošināja arī latviešu tautas pārstāvjus izteikt savas domas un nebaidīties. Līdz ar to radās latviešu literatūra tāda, kādu mēs to pazīstam šodien. Nozīmīgi ir arī tas, ka apgaismības ideju ietekmē tika apkopotas latviešu tautasdziesmas, kas ir latviešu tautas lielākais dārgums un lepnums līdz pat mūsdienām.

Коментарий редакции
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1246972
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация