Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:273391
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

“Pārmaiņas dzimumu sociālo lomu koncepcijās. Vai tās notiek?”

Vai patriarhālais modelis ietekmē dzimu sociālo lomu uztveri mūsdienu rietumu sabiedrībā?
Līdz ar globalizācijas procesu sākumu ir aizsākušās diskusijas, ka pasaulē notiek patriarhālā invāzija. Lai arī mūsdienās patriarhālais modelis ir mainījis savus izpausmes veidus, taču, pierādījumu, kas apliecinātu tā neesamību, joprojām nav. Pamatā tiek runāts par to, ka patriarhālā invāzija notiek no Rietumu civilizāciju puses, tā tiek ieviesta citos reģionos. Rietumu un citu civilizāciju izpratne par patriarhālo modeli radikāli atšķiras un pamatā tas ir saistīts ar kultūru un reliģijas atšķirībām.
Ja runā par patriarhālās sistēmas izpratni kopumā, tad mūsdienās viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē dzimumu sociālo lomu diferenciāciju un veicina patriarhālisma ietekmi ir ekonomiskā pamatbāze. Pamatā tas izpaužas sekojošos veidos:
• Sievietes joprojām saņem zemākas algas nekā vīrieši. Tas ir laika gaitā izveidojies stereotips, kas, lai gan mūsdienās ir stipri mainījies, joprojām ir visai aktuāls;
• Vienādas konkurences apstākļos uz vienu un to pašu vakanci, bieži vien vīrietis tiek vērtēts augstāk un proporcionāli biežāk saņem darbu. Turklāt, no sievietes tiek prasīta augstāka izglītība un lielāka spēja sevi pierādīt praksē.
• Vēl viens būtisks aspekts, kas saistās ar karjeru ir ģimenes loma. Sabiedrības socializācija nosaka, ka sievietes loma ir aprūpēt ģimeni, tādēļ bieži vien valda uzskats, ka sieviete nevar veidot karjeru, jo tai ir jārūpējas par ģimeni. Sabiedrībā pat valda nicinošs stereotips par “sievieti karjeristi”. Jāatzīmē, ka pēc bērna piedzimšanas galvenokārt māte ir tā, kas ir gatava upurēt savu karjeru vai uz brīdi no tās atteikties.
Rietumu sabiedrībā līdz ar “Jaunā Tēva” terminu aktualizējies arī “Jaunā Vīrieša” faktors. Šeit, manuprāt, parādās vīriešu faktora un lomas maksimizēšana, pakļaujot visus pārējos faktorus, un zināmā mērā kropļojot izpratni par dzimumu vienlīdzību kā tādu. Lai arī mūsdienās vīriešu attieksme pret dzimumu vienlīdzību ir liberalizējusies, tomēr vēl aizvien pastāv viedokļi par to, ka vīrieša loma ir jāaktualizē un jārisina, jo feminizācijas izpausmes it kā “apdalījušas” stipro dzimumu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1226396
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация