Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:817321
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.03.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Zinātne un reliģija
Kā jau iepriekš noskaidroju gan zinātnei ir liela saistība ar filozofiju (visi pētījumi un atklājumi sākas ar kādu domu, filozofējumu), gan reliģijai ar filozofiju (ja nebūtu filozofijas, cilvēkiem nebūtu jārada dievi, kas izskaidrotu dažādas parādības, bez filozofijas visi dzīvotu kā roboti). Bet kāda gan ir reliģijas un zinātnes saistība caur visiem šiem gadiem? Kā reliģija ietekmējusi zinātnes attīstību, vai zinātne apšauba dažādas reliģijas uzskatus.
Senos laikos zinātni vairāk ietekmēja reliģija, dažādus spriedumus neatzina par patiesiem, jo tie varētu jaukt ierasto kārtību. Tāpēc arī senāk cilvēki bija ticīgāki dažādiem dieviem, piemēram, Zemes dievam veica ziedošanas rituālus, lai zeme būtu auglīgāka. Mūsdienās tā vietā tiek izmantoti dažādi minerālmēsli, lai uzlabotu ražu, taču joprojām tiek ņemti vērā laiki, kad labāk stādīt un sēt sev dārzu. Šeit sastopas zinātne un ticība šiem kalendāriem. Augošā mēnesī aktivizējas zemes augšdaļa, kas tiecas uz augšu, tāpēc tad stādi augs labāk. To pamato arī uz dabas novērojumiem, tāpēc var teikt, ka savā ziņā ir iesaistīta gan zinātne, gan ticība, ka mēness ietekmē auglību.
Laikam ejot rodas dažādas ticības, kas arī kontrolē sabiedrības kārtību. Viduslaikos līdzīgi bija ar kristietību un tās attiecībām ar zinātni. 17. gs. Galileju un Džordāno Bruno cieta no baznīcas ietekmes. Bruno nonāca inkvizīcijas ugunskura liesmās. Ir izteikts variants, ka Džordāno notiesāja par to, ka viņš atbalstīja un propagandēja Nikolaja Kopernika heliocentrisko teoriju. Džordāno arī bija ļoti inteliģents cilvēks un bieži izteica dažādas teorijas un pēc tam centās tās pamatot. Bet Galilejs tika cauri ar nelielu izbīli, uz ceļiem nožēlojot maldus un pavadot divus mēnešus mājas arestā. Baznīca piespieda viņu atteikties no Kopernika uzskatiem, jo tas varētu sagraut iedzīvotāju uzticību, jo ja jau 1000 gadu viņi ticējuši, ka Zeme negriežas, bet pēkšņi viss mainās, kāpēc gan citas lietas arī tad ir patiesas? No tā var secināt, ka viduslaikos reliģijai bija stingra kontrole pār zinātni.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1239374
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация