Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:191088
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы


Latvijas veikalu plauktos ir pieejama ģenētiski modificēta pārtika. Redzamākie ģenētiski modificētie produkti veikalu plauktos ir tādi soju saturoši produkti kā augu eļļa vai no sojas eļļas ražots margarīns, taču to īpatsvars ir neliels. Atšķirībā no parastiem kultūraugiem ģenētiski modificētajiem daudz modernākas selekcijas ceļā piešķirtas jaunas un konkrētas, vēlamas īpašības, arī no radnieciskas kultūras vai pat dzīvnieka. Zinātnieku starpā ir radušies strīdi par ģenētiski modificētās pārtikas kaitīgumu. Alerģiskas reakcijas izraisīšana, modificēto gēnu pārceļošana no apsēstajiem augiem uz cilvēka organismu, kā arī neplānota gēnu izplatīšanās no vienas sugas uz citu – trīs galvenie draudi, kas lieguši pasludināt ģenētiski modificēto pārtiku par drošu alternatīvu gadsimtiem ilgi uzturā lietotajiem augiem.
Kā vēsta svešvārdu vārdnīca, ”gēns ir iedzimtības faktoru vienība: gēns ir dezoksiribonukleīnskābes (DNS) vai ribonukleīnskābes (RNS) molekulas iecirknis, kas kādā aspektā nosaka organisma īpašības (to, kāds šis organisms izveidosies attiecīgajos vides apstākļos)”. Kā zināms, ikvienā šūnā ir kodols, kas satur gēnus. Gēni nosaka šūnas formu un funkcijas. Kritiķi uzstāj, ka ģenētiski modificētā pārtika var izraisīt neapjaustas sekas. Piemēram, uzlabotie gēni varētu pārceļot uz nezālēm un radīt pret ķimikālijām izturīgus, taču lauksaimniecībā nederīgus augus. Taču tas ir mazākais iespējamais posts.
Alerģiska reakcija ir organisma specifiska atbilde uz ārējo alergēnu (vielu, kas izraisa alerģiju) atkārtotu kairinājumu, tātad, saskaroties ar to pirmajā reizē, negatīva organisma reakcija nerodas.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация