Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:952943
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.05.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tā kā Stenders bija dzimis Latvijā un vairāk nekā 30 gadus no savas dzīves veltījis latviešu dzimtļaužu apgaismošanai un audzināšanai, manuprāt, viņam bija svarīgi lai viņš saņemtu kaut kāda veida atzinumu par darbu, ko viņš ir veicis. Tas ir tikai cilvēcīgi. Atšķirībā no citām situācijām, kur to varētu dēvēt par savtību, cilvēki apzinās, ka Vecais Stenders ir pelnījis būt latvietis. Ne velti viņš savulaik mudinājis zemniekus “samierināties ar pāridarījumu, bet tanī pašā laikā apzināties savu cilvēcisko būtību”. Uzsvaru šajā citātā jāliek uz pēdējiem vārdiem, jo arī viņš šīs zemnieku dzīves vadlīnijas, pat būdams to autors, centās ievērot. Pieņemu, ka ja Stenders nebūtu izvēlējies būt latvietis, viņa veikums tautas attīstībā netiktu tik ļoti novērtēts un cildināts kā tas tiek tagad. Par to, protams, runātu, un par to mācītu skolās, taču Stenders netiktu uztverts kā “savējais”. Kā viens no mums.
Neskatoties uz visu, Vecā Stendera ieguldījums latviešu tautas attīstībā ir neatsverams. Ir pilnīgi iespējams, ka, bez viņa, latviešu dzimtļaudis būtu kalpojuši vācu kungiem vēl krietni ilgāku laiku. Viņi pie tā pārlieku pierastu, un ar to samierinātos. Viņi nezinātu, kā rīkoties, lai atbrīvotos no šī dzimtbūšanas jūga. Stenders latviešu dzimtļaudis ievirzīja pareizajā gultnē sekmīgai nākotnei, un tāpēc ir ļoti svarīgi par viņu atcerēties arī mūsdienās. Lai gan viņa darbs, manuprāt, bija grūti lasāms, tas deva iespēju ielūkoties vēl neizpētītā latviešu literatūras nostūrī.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,98 €
Комплект работ Nr. 1392078
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация