Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:141625
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.05.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Gunāra Priedes lugā „Centrifūga” galvenā tēma ir latviešu tautas likteņgaitas vācu okupācijas laikā un pirmajos pēckara gados. Lugā tiek atspoguļotas attiecības starp saimniekiem un kalpiem, kā arī tiek parādīta latviešu labā sirds.
Lugas galvenā problēma ir latviešu tautas apspiestība, kā arī krievu nākšana pie varas. Šī iemesla dēļ lielai daļai izglītotu latviešu nākas doties bēgļu gaitās uz Zviedriju un Vāciju. Viena no problēmām, kas nodarbina lugas varoņus, ir Nikolaja bezatbildīgā rīcība un viņa bēgšanas plāna īstenošana. Daudzie aizliegumu, piemēram, radio ziņu klausīšanā, neļauj latviešiem justies brīvi pat savās mājās, vienmēr ir jāuzmanās no negaidītiem viesiem.
Lugā atspoguļotais laiks ir pēdējie kara gadi. tas ir brīdis, kad ietekmīgo tautu galvenais uzdevums ir iekarot zemes un pakļaut citas tautas. Visu cilvēku vidū valda saspringta gaisotne un neziņa, kas būs rīt. Lugas konflikts veidojas starp mājiniekiem: Marusju, Irmu un Sergeju. Šis konflikts ir briedis jau ilgāku laiku, jo starp lugas varoņiem ir izveidojušās īpašas jūtas. Marusja ir iemīlējusies Sergejā, bet Sergejs - Irmā, tāpēc Marusjā uzliesmo greizsirdība un skaudība. Konflikts tiek saasināts, kad Marusja dusmu uzplūdumā, pārpratusi radušos situāciju, apmelo gan Sergeju, gan arī saimnieci. Viņa nezinot nodod Nikolaju vāciešiem, taču ātri viņa apzinās izdarīto un paspēj lūgt piedošanu Sergejam, tādejādi atrisinot konfliktu ar viņu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1130973
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация