Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:624076
 
Оценка:
Опубликованно: 25.02.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Guvis jurista izglītību G.Zemgals strādāja par zvērinātu advokātu, bija laikrakstu “Jaunā Diena Lapa” un “Mūsu Laiki” , kā arī žurnāla “Domas” redaktors. 1917.gadā Zemgals tika ievēlēts par Rīgas pilsētas galvu. Īsu brīdi viņš bija arī Vidzemes guberņas pārvaldnieka vietnieks. 1918.gadā viņš kļuva par Tautas padomes locekli un tās priekšsēdētāja otro biedru. Pēc tam Zemgals bija I un IV Saeimas deputāts, kā arī kara un finansu ministrs. 1927.gadā Saeima viņu ievēlēja par otro Latvijas Valsts prezidentu.


--------------------------------------------------------------------------------

Gustavs Zemgals dzimis 1871.gada 12.augustā Džūkstes pagastā Odiņu mājās, amatnieka ģimenē. Drīz pēc viņa dzimšanas ģimene pārcēlās uz Aizputes Upesmuižu, kur Gustavs sāka mācīties Sakas pagasta skolā. Izglītību viņš turpināja Rīgas Nikolaja ģimnāzijā, bet pēc tam beidza Maskavas universitātes juridisko fakultāti. Pirms valsts eksāmeniem Zemgals kā savvaļnieks iestājās militārajā dienestā, pēc tā (pēc pusotra gada) tika ieskaitīts rezervē kā rezerves leitnants (praporščiks). 1899.gadā Zemgals pabeidza universitāti, iegūdams cand. iur. grādu, un uzsāka darbu Rīgā kā zvērināta advokāta V.Beķera palīgs. Viņš darbojās arī amatnieku un strādnieku biedrībās Jonatāns (1901.gadā kļuva par tās priekšnieku), Ziemelis un Torņakalns, kā arī Latviešu amatnieku palīdzības biedrībā un skatuves biedrībā Jaunais teātris u.c.

Sākoties Krievu–japāņu karam, Zemgalu 1904.gadā mobilizēja un kā rezerves leitnantu nosūtīja uz fronti Tālajos austrumos, kur viņš pavadīja pusotru gadu un tika paaugstināts par kapteini.

Pēc demobilizācijas 1905.gadā viņš piedalījās jauna liberāla un sociālistiska laikraksta “Jaunā Dienas Lapa” izveidē un kļuva par atbildīgo redaktoru. Redaktora amatu viņš ieņēma arī “Jaunās Dienas Lapas” pēctecī – laikrakstā “Mūsu Laiki”. 1907.gada 31.jūlijā Rīgas apgabaltiesa Zemgalam par viņa darbību “Mūsu Laikos” piesprieda trīs mēnešus aresta jeb 300 rubļu naudas sodu. Kopā ar A.Bergu, A.Deglavu un vairākiem citiem politiskiem darbiniekiem viņš nodibināja Latviešu demokrātisko partiju. 1912. –1914.g. Zemgals darbojās žurnāla “Domas” redakcijā, oficiāli ieņemdams tā atbildīgā redaktora amatu, kaut gan faktiskais redaktors bija literatūrkritiķis Ē.Pīpiņš.

Sākoties Pirmajam pasaules karam, Zemgals atkal tika mobilizēts un ieskaitīts Tērbatā dislocētajā 356.Vidzemes kājnieku pulkā, bet vēlāk nosūtīts uz Somiju.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация