Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:152844
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.04.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ilonas Leimanes romānā „Vilkaču mantiniece” attēlotie notikumi risinās uz spēcīgi un prasmīgi aprakstītas sociālās vides un laikmeta – 19.gs. beigu, 20. gs. sākuma - fona. Šķiet, teju katrā grāmatas rindkopā autore, savā valodā izmantodama vecvārdus un dažādu sadzīves priekšmetu nosaukumus, ieaudusi kodu, kas ļauj nekļūdīgi noteikt tajā atainoto tēlu, notikumu un konkrētā laika īpatnības. Romāna vide ir samērā vienkārša – neliels lauku ciematiņš Latvijas vidienē, kurā nevalda ne pārlieku liela greznība, ne trūkums: tajā ir gan nabagi, gan turīgi iedzīvotāji, gan skaistas un diženas muižas celtnes, gan necila nabagu pirtiņa. Galvenie darba notikumi risinās tieši Vilkaču un Dievlodziņu saimniecībās, par kuru iedzīvotāju mājvietas izvēli autore jau grāmatas ievadā pavēsta: „Viņi iegāja labā vietā,” vēlāk tomēr precizēdama, ka „lejas saimnieks bijis ar darbiem soli priekšā”.
Būtisku sociālās vides attēlojumu varam meklēt tieši Vilkačos – sīki aprakstīts gan saimniekgals un olnīca („Olnīca bija stipri izbraukta. Grambas un lopu iemītas pēdas bija pilnas ar ūdeni, kas ar visu lēno braukšanu šļakstījās tālu uz visām pusēm”), gan krāšņais pagalms ( „Asi un uzmācīgi smaržo kreimenes un garās naktsvijoles.
Strupie biškrēsliņu puduri bālajā gaismā izskatās kā plati, no zemes izauguši ciņi”) un klēts ar daudzajiem tajā atrodamajiem labumiem („Tīne pie tīnes, lāde pie lādes. Visas pilnas ar miltiem .. Gar sienām milzīgos vadžos karājās gluži jaunas, no platiem liepu lūkiem taisītas sētavas .. Griestu tapās iesietie gaļas gabali sita degunā asu dūmu un pelējumu smaku .. Uz pieputējušās grīdas, salikti rindā pēc lieluma, stāvēja dažnedažādi mēri. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1131034
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация