Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:250280
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.03.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ar Vidzemes ģenerālgubernatora Zvegniceva [1.] atļauju 1898.gada 29. septembrī tiek dibināta Kauguru lauksaimniecības biedrība. Jau no darbības sākuma jaunizveidotā biedrība pulcēja ap sevi kaimiņu pagastu zemniekus un drīz tas darbošanās aptvēra vairākus pagastus, bet kopš 1903. gada ar Vidzemes ģenerālgubernatora atļauju tā savu darbību izvērsa arī Cēsu un Valkas apriņķos. Par biedrības priekšnieku kļuva Hermanis Enzeliņš [2.], kurš biedrības garajos pastāvēšanas gados bija reizē biedrības sekretārs un kasieris, arhivārs, biedrības laikrakstu līdzstrādnieks un redaktors. Lauksaimniecības biedrības veidošanās mērķis bija aizstāvēt latviešu gruntnieku intereses, palīdzēt viņiem saimniekot, izglītojot un apgādājot ar jaunām lauksaimniecības mašīnām un rīkiem, šķirnes lopiem, graudaugu un zālāju sēklām, minerālmēsliem [3.].
Līdz 1904. gadam Kauguru lauksaimniecības biedrībai bija augšupejas laiks, kad katru gadu pieauga biedru skaits, palielinājās finanses un biedri bija aktīvi sapulču apmeklētāji. 1904.gads tiek uzskatīts par lūzuma gadu, kad, neskatoties uz biedru skaita un saimnieciskās aktivitātes pieaugumu, samazinājās sapulču dalībnieku skaits, zuda vēlēšanās savstarpēji tikties un apspriesties. Biedrība vairāk kļuva nepieciešama kā saimnieciskas darbības palīgs, kā informācijas centrs kalpoja laikraksts.
1905.gads zīmīgs ar jauna agronoma – Kārļa Ulmaņa [4.] – pieņemšanu, taču, protams, revolūcijas notikumi ietekmēja biedrības darbību un agronoms bija spiests emigrēt, neiznāca laikraksts, bet tās darbības vēriens paplašinājās – tika nodibināti sakari ar citām biedrībām [5.].
1908. gadā lauksaimniecības biedrībā ievērojami palielinājās biedru skaits, jo cars Nikolajs II [6.] pieļāva lielāku vārda, preses un pulcēšanās brīvību, tāpēc radās vajadzība grozīt statūtus. Taču vajadzīgo biedru skaitu sapulcēt neizdevās un vajadzēja dibināt it kā jaunu biedrību. To reģistrēja 1908.gada 5. augustā ar nosaukumu Baltijas lauksaimniecības biedrība, tā pārņēma Kauguru lauksaimniecības biedrus un tās mantu. Baltijas (Kauguru) lauksaimniecības biedrība specializējās piena lopkopība un cūkkopībā. Šajā jomā nozīmīgi bija agronoma Kārļa Ulmaņa sarīkotie kursi, sarakstītās un izdotās grāmatas. „Ienesīga piensaimniecība” (1907. g) un „Ienesīga cūkkopība” 1909.g)
Savu namu biedrība spēja uzcelt 1910.gadā. Tas bija ķieģeļu nams ar koka paviljonu Valmieras dzelzceļa stacijas tuvumā, kura uzcelšanai biedrība izpirka zemi no Kauguru muižas. Paviljons bija turpmāku izstāžu norises vieta, jo dalībnieki gribēja iepazīties ar jaunāko tehniku, lauksaimniecības rīkus, koloniālpreces, svaigu pienu, sviestu, žāvētu cūkgaļu u.c. [7.].

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация