Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:274124
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.12.2023.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Ķīnas Tautas Republikas (turpmāk tekstā – ĶTR) autoritātes jau vēsturiski Ķīnu uzskatījušas par vienu no dominējošiem dalībniekiem pasaulē, pozicionējot to kā pasaules ekonomisko, kultūras un politisko centru, kas atspoguļojas ĶTR īstenotajā pieejā un centienos vadīt pār globālo pārvaldību, mainot institūcijas un pielāgojot tās Pekinas prioritātēm un interesēm. ĶTR esamību kā starptautiskam aktoram apliecina arī tās darbības radītās “plaisas” ar citām demokrātiskajām valstīm, kuras īsteno savstarpēji pieņemtās normas, kamēr Ķīna stiprina tās sadarbību, piemēram, ar Krieviju interneta pārvaldības jomā, kas abām lielvarām ir saistoša. Ķīnas stratēģija globālās pārvaldības kontekstā raksturojama kā daudzpusēja. Proti, tiek pausts atbalsts starptautiskajiem nolīgumiem un iestādēm, kas ir saskaņā ar tās mērķiem, vienlaikus graujot un veidojot alternatīvus modeļus normās, kas atšķiras ar ĶTR uzskatiem. Kopsavelkot, apgalvot, ka ĶTR ir starptautisks nevis reģionāls aktors, ļauj tās darbību radītās sekas, kas rezultējas ietekmē uz starptautisko sistēmu.
2010. gadā Ķīna kļuva par pasaules otro lielāko ekonomiku, vienlaikus palienot savu lomu starptautiskajās organizācijās. Aizvadīto gadu laikā ĶTR ietekme Apvienoto Nāciju Organizācijas (turpmāk tekstā – ANO) sistēmā pieaug – ANO struktūrās darbojas arvien vairāk tās valstpiederīgo, Ķīnas valdībai piemīt vadošā loma četrās no piecpadsmit specializētajām aģentūrām u.tml. iestādēs. ĶTR ekonomiskie darījumi aptver teju visu pasauli, tomēr jāuzsver, ka tās politiskā ietekme ir mazāka, ko iespējams pamatot ar tās mērķiem stiprināt ekonomisko izaugsmi, nevis politisko pozīciju. Jāpiemin, ka 1971. gadā Ķīna kļuva par ANO Drošības padomes pastāvīgo locekli, kas apliecina tās klātesamību starptautiskā miera un drošības uzturēšanas kontekstā, u.c. saistītās aktualitātēs un jautājumos.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация