Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:985018
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 02.12.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Valodas attīstības, tās likteņu, nākotnes perspektīvie jautājumi bieži ir iztirzāti gan valodnieku darbos, gan ikdienas pārrunās. Taču ne vienmēr tiek pietiekami ņemts vērā, ka tā ir sistēma ar daudzām sastāvdaļām, starp kurām noris daudzveidīga mijiedarbība. Mūsdienās šī tēma kļūst arvien aktuālāka.
Pārmaiņas valodā noris nemitīgi. Ik dienas katrs valodas lietotājs izmanto to par sazināšanās un domāšanas līdzekli dažādās situācijās un dažādiem nolūkiem.
Latviešu valodā raksta un runā gandrīz pusotrs miljons cilvēku. Ikviens no tiem kaut nedaudz var ietekmēt valodas stāvokli, atstāt savas valodnieciskās darbības pēdas, bet, lai sazināšanās norisinātos, jāpakļaujas likumiem un modeļiem, kas izstrādāti Latvijā, citādi valoda zaudē spēju būt par sazināšanās līdzekli. Tomēr likumi pieļauj jaunizveidojumus, kas sazināšanos neaizkavē. Literārās valodas praksē mūsdienās vērojama dažādu faktoru iedarbība, kas izraisa pārmaiņas. Tāpēc laiku pa laikam ir jāpārskata literārās normas. Lai valoda būtu komunikatīvi derīga, tai jābūt vienlaikus gan stabilai, gan arī jāattīstās, jāpilnveidojas, lai valoda nebūtu laiku pa laikam jāapgūst no jauna. Valodas attīstība nepieciešama tāpēc, ka attīstās sabiedrība un tajā rodas aizvien jaunas vajadzības, lai komunicētos.
Valodas attīstībā liela nozīme ir vārdu krājumam-jaunu nosaukumu vai jaunu vārdu nozīmju veidošanai. Rodoties jaunai parādībai, izgudrojumam, nepieciešama nosaukums. Mūsdienās mazāk vērojama nosaukumu maiņa, kad parādība jau zināma un tai bijis savs nosaukums. Tomēr aizvien lielāku ievērību valodnieki pievērš zināmu svešvārdu vai aizguvumu, kas sastopami gan sarunvalodā, gan terminoloģijā latviskošanai. Kādu laiku iepriekš bija asas diskusijas par Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro latviskošanas nepieciešamību.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1132512
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация