Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:985271
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Saeimas vēlēšanu rezultāti. Ar vispārīgo un vienlīdzīgo vēlēšanu rezultātu palīdzību var analizēt un novērtēt politisko stāvokli, kā arī ir iespējams noteikt sociālo noslāņošanos un politisko attiecību veidošanās procesu.
Sociāldemokrātiskā partija. 1920. gadā norisinājās Satversmes vēlēšanas, kurās par sociāldemokrātiem tika nodotas 274 877 balsis, vēlāk attiecīgi Pirmajās saeimas vēlēšanās (1922. gads), Otrajās Saeimas vēlēšanās (1925. gads), Trešajās Saeimas vēlēšanās (1928. gads) un Ceturtajās Saeimas vēlēšanās (1931. gads) vēlētāju atbalsts ir pakāpeniski krities. Un kā izskaidrojumu tam var minēt sekojošos iemeslus: 1922.gada kritums izskaidrojams ar mazinieku atšķelšanos. 1928. gada kritiens izskaidrojams ar komunistu partijas parādīšanos. Vislielāko sociāldemokrāti izjutuši tieši Latgales vēlēšanu apgabalā, kur gandrīz desmit gadu laikā ir zaudēti aptuveni 40% potenciālo vēlētāju. Jāpiemin, ka lielākais kritiens vēlētāju atbalstā ir vērojams tieši laukos, un zaudējums sociāldemokrātiem nav radies, jo liela daļa laika gaitā sākusi atturēties no vēlēšanām, bet gan tāpēc, ka agrākie vēlētāji savas balsis atdevuši par labu citām partijām.
Komunisti. Lai labāk izprastu lielos sociāldemokrātu zaudējumus ir jāpiepazīst citas partijas un to vēlēšanu rezultātus. 1928. gadā komunisti piedalījās vēlēšanās un viņi ieguva 9,3% no kopējā nodotā balsu skaita, savukārt 1931. gadā tas bija jau samazinājies līdz 7% no kopējā nodotā balsu skaita. Līdz ar to ir pašsaprotami, ka komunisti nav atņēmuši balsis sociāldemokrātiem, bet gan sociāldemokrāti ir paņēmuši komunistu balsis. Ir jāsecina, ka abas partijas ir palikušas zaudētāju lomās, un sociālistiskais jeb kreisās politiskais spārns ir zaudējis vēlētāju atbalstu.
Labā spārna pilsoniskās partijas. Jāsaka, ka sociāldemokrāti savas balsis nav zaudējuši labā spārna partiju dēļ. Arī fašisti 1931. gada vēlēšanās ir cietuši neveiksmi. Nodoto balsu skaits par labu fašistiem ir samazinājies aptuveni par pusi.
Kristīgie nacionālisti. Kristīgie nacionālisti jeb luterāņu baznīckungi arī ir cietuši zināmu neveiksmi Saeimas vēlēšanās. Laika gaitā ir zaudēta aptuveni vien trešdaļa potenciālo vēlētāju. Jāpiemin, ka galveno daļu iespējamo vēlētāju ir paņēmis demokrātiskais centrs. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1177029
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация