Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:692288
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.08.2021.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Periodā, kad nebija vēl valstu, nebija rakstīto tiesību, dominēja paražu tiesības. Paražu tiesības ir senākā tiesību forma, kas izveidojās pirmatnējā sabiedrībā uz sociālo vai etnisko grupu paražu pamata. Tās ir mutvārdu tiesības, kas balstās uz tradīcijām. Tādas bija arī senajiem baltiem. Ja paražu tiesības pēta saturiski, tajās ļoti skaidri parādās kazuistiskais elements – pamatā ir pārkāpums (kāzuss), kurš tiek risināts ar tradīcijām un paražām. Paražu pamatā ir pieņēmums – “ja mēs tā vienreiz jau esam darījuši, mēs darīsim tāpat, jo tā ir pareizi, tā mēs nonācām pie pozitīva rezultāta”. Otra iezīme paražu tiesībām – ļoti daudzas tiesības balstās uz ticējumu. Savukārt ticējums arī balstās uz tradīciju, ka visi uzskata, ka tā ir pareizi. Trešā iezīme – taleona princips. Taleona princips atzīst atriebību – “kā tu man, tā es tev”. Ja paražu tiesības grib iedalīt saturiski, var redzēt normas, kas regulē īpašuma tiesības, mantošanas tiesības, ģimenes tiesības, saistību tiesības un krimināltiesību elementus. Sabiedrības tiesiskā apziņa nebija ļoti augsti attīstīta.
Agrīnie valstiskie veidojumi tā arī nepaguva attīstīties līdz senākām valstīm, tie likvidējās. Likvidēšanās sākās ar 12.gadsimtu, kad sākās krusta kari. Senās tautas stāvēja pretī, bet pārspēks bija liels. Cīņas notika gandrīz simts gadus (1200- 1290 gadam). 1290.gadā notika pēdējā zemgaļu cīņa pie Sidrabenes, kuras rezultātā viņi pameta šo apdzīvoto teritoriju. Vācieši, iekarojot šīs teritorijas, nemēģināja saskatīt vietējos valstiskos veidojumus, un iekarotajā teritorijā izveidoja savu valsti – Livoniju.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация