Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:901645
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Nenoliedzami Platons ir viens no ievērojamākajiem Rietumu filozofiem. Modernais angļu un amerikāņu domātājs Alfreds Norts Vaitheds ir norādījis, ka Rietumu filozofija patiesībā ir tikai “piebilde” Platona domāšanai. Nav tādas Rietumu filozofijas un arī teoloģijas nozares, kurās nebūtu izjūtami Platona uzskati. Kas bija šis ievērojamais vīrs?
Platons, īstajā vārdā Aristokls, dzīvoja Atēnās no 428./27. līdz apmēram 348. gadam p.m.ē. Lai gan daudzas ziņas par Platona dzīvi ir tikai leģendāras, daži fakti ir skaidri.
Pirmkārt, Platons nāca no pazīstamas, bagātas aristokrātu ģimenes, kas vienmēr bijusi saistīta ar Atēnu politisko dzīvi. Ievērojamie Atēnu valstsvīri, kā Solons vai Perikls, esot bijuši Platona radinieki. Visu mūžu Platona dzīve ir kaut kādā veidā saistīta ar politisko dzīvi, un daudzu uztverē Platons ir Rietumu politiskās teorijas tēvs(pirmais politologs!). Visumā Platons ir Atēnu demokrātiskās iekārtas kritiķis.
Otrkārt, Platons bija Sokrata māceklis. Ir grūti teikt, vai viņš bija vistuvākais no mācekļiem, bet, ja mēs kaut ko nopietni zinām par Sokrātu, tad tas ir lielā mērā Platona dialogu nopelns. 392.gadā p.m.ē. Platons uzrakstīja “Apoloģiju” , kurā tiek atstāstīta Sokrata runa tiesas priekšā. Pie Sokrata viņš arī paliek līdz tā mūža beigām. Tomēr nebūtu pareizi Platonu uzskatīt tikai par labu Sokrata “privātsekretāru’. Platonam ir savi uzskati, kas varbūt atšķiras no Sokrata uzskatiem. Dialogā “Likumi” Sokrats vispār neparādās.
Treškārt, nenoliedzami Platons ir viens no ievērojamākajiem grieķu rakstniekiem-literāts, stilists. Un viņa dialogi ir ļoti ievērojams literatūras piemineklis. Platons ir rakstītā vārda meistars, radošs domātājs ar bagātu iztēli.…

Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация