Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:664070
 
Оценка:
Опубликованно: 01.09.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

3. Kā bauda raksturota humānistu uzskatos?
Kā jau noskaidrojām, humānisti atbalsta visu dabīgo un uzskata, ka jebkura cilvēka rīcība, izņemot ļaunu, ir dabiska. Tāda, humānistu izpratnē, ir arī bauda.
Humānistiem galvenais ir prieks, ko spēj sniegt dzīve, kā arī otrs cilvēks. Bauda nepastāv tikai intimitātes līmenī, tai ir dažādi atspulgi – to var gūt, citādā izpausmē, darot kaut ko labu, vai ieraugot ko skaistu. Humānistiem no svara bija emocijas un gandarījums, ko tās sniedz. Tieši bauda, humānistu izpratnē, radīja prieku un laimi, ar tās palīdzību, cilvēks spēja gūt dzīvesprieku, kā arī spēju sevi attīstīt un pilnveidot.
Kā jau minēju, pastāv dažāda veida baudas pakāpes un līmeņi, bet humānisti uzsvaru liek tieši uz intimitātes baudu. Tajā viņi nesaskata neko nosodāmu vai sliktu, gluži otrādi – tā ir radīta izdzīvošanai un par to būtu jāpriecājas. Humānisti to pamato ar to, ka tas ir dabīgi – daba mūs tādus ir radījusi un no tā mēs iztiekam un izdzīvojam, ar baudas palīdzību, ko gūstam dzimumtieksmē un ēšanā.
Humānisti uzskata, ka cilvēkam, ali viņa dzīve būtu pilienveidīgāka ir jābūt krietnam un daudzpusīgam – atvērtam uz visu, arī baudu. Cilvēks nevar mūžīgi no kaut kā slēpties un bauda ir iespēja aizmirsties, kaut uz mirkli. Jau atkal pierādās humānistu paustais viedoklis, ka cilvēks pats izlemj, kā būs.
Montene uzskata, ka, ja cilvēks iepazīs savu dabu, uzskatus, afektus un sava ķermeņa darbību, un, ja sekos tai, tad tam nebūs nepieciešamas citas autoritātes. Svarīga ir cilvēka paša pieredze, nevis viedoklis, ko kāds ir izteicis, balstoties uz kāda cita pieredzi.
Tomēr humānisti atdzīst arī cita veida baudu – baudu, ko gūst no darba augļiem. Par to vairāk raksta L. Valla; viņš uzsver, ka viss labais, kas tiek padarīts, nav tikuma pēc, bet gan prieka, kas savukārt noved pie baudas par izdarīto.
Humānisti uzskatīja, ka apzinoties sevi un to, ka bauda ir neatņemama dzīves sastāvdaļa, cilvēks spēj vairāk sevi attīstīt, pilnveidot, kā arī dot sev vaļu, jo tikai zinot, uz ko viņš ir spējīgs, ir iespējams panākt savu gribu. Kā arī baudu humānisti uzskata kā par kaut ko skaistu.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1231424
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация