Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:886818
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.03.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Mūsdienu straujajā informācijas tehnoloģiju laikmetā, kad viss jau ir tik „reāls”, ka reālāks vairs nevar būt, reālisma darbi joprojām ir ļoti populāri un lasīti.
Veidenbauma dzeja atradusi vietu arī mūsdienu skolēna sirdī, katrs tur saskata sev līdzīgos, arī, lasot Blaumaņa noveles, neviens nepaliek vienaldzīgs.
Reālisms kā virziens izveidojās jau 19. gadsimta 30. gados. Vārds „realis” (latīniski) nozīmē īstens. Reālisms literatūrā ienes jaunas vēsmas, jo ir pilnīgi pretējs romantismam. Reālisma autori neapcer cilvēka sapņu pasauli, bet noliek visu kā uz delnas, rādot vienkāršus, strādājošus cilvēkus ar ikdienas problēmām. Autori cenšas būt objektīvi un neiejaukties kopējā darbībā. Darbība risinās noteiktā sociālā vai vēsturiskā vidē, dzīve ir daudzveidīga un spraiga. Tiek rādīta raksturu izaugsme, kā raksturu ietekmē apkārtējā vide, ģimene, sociālais stāvoklis.
Par pasaules slavenākajiem reālisma autoriem uzskatu O. De Balzaku, Č. Dikensu, N. Gogoli, F. Dostojevski. Latvijā reālisms uzplauka 19. gadsimta vidū un 20. gadsimta sākumā. Tam izveidojās trīs novirzieni. Reālisma pamatlicējs Latvijā ar darbu „Pamāte”, kas pieder sociālajam reālismam, ir J. Neikens. Vēl spilgts sociālā reālisma piemērs ir A. Niedras romāns „Līduma dūmos”, kur tiek attēlotas dažādu šķiru domstarpības. Vispopulārākie un visspilgtākie darbi sastopami ētiskā reālisma novirzienā, kas izvirza jautājumu par cilvēka morāli. Apsīšu Jēkabs, brāļi Kaudzītes ar „Mērnieku laikiem”, Blaumanis savās meistarnovelēs un drāmās lieliski parāda, kas kuram svarīgāks – mīlestība vai nauda, cieņa vai nauda u.c. Atsevišķi pieminams E. Veidenbaums, kurš slavens ar saviem dzejoļiem par cilvēka dzīvi, laiku, dzīvību un nāvi. 20. gadsimta otrajā pusē attīstās arī sociālistiskais reālisms, kur galvenais ir kalpot vadošajai diktatūrai un pakļauties politikai.
Tas, kurš izlasījis visas Blaumaņa meistarnoveles un vismaz kādu no drāmām, man noteikti piekritīs, ka Blaumanis ir labākais reālisma autors.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1116844
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация