Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:592891
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.09.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Prozas darba ir nepieciešams laikmeta raksturojums, bet bez spilgtiem tēlu raksturojumiem daiļliteratūras darbs kļūtu pārāk līdzīgs vēsturiskam sacerējumam.
Brāļi Kaudzītes savā romānā „Mērnieku laiki” paradījuši interesantus cilvēku tipus. Sākšu ar vienu no riebīgākajiem un šīs sievietes vīru.
Oļiniete un Oļiņš abi ir hernhūtisma aizstāvji. Oļiniete ir gatava visu ko pagriezt sev par labu, kā toreiz, kad Oļiniete dzina Lienu no mājām prom un Oļiņš teica: „Made, tu dari grēku” Viņa atbildēja: „Nekas, grēcīgie Dievam ir mīļi”. Oļinietei ir nepārvarama tieksme pārkāpt otro bausli – „tev nebūs Dieva vārdu nelietīgi valkāt”. To, cik Oļinietes ticība ir „dziļa” un „patiesa”, redzam no tā vien, ka viņa, pie dievgalda uzdarbojas kā brunču pētniece ( to viņa pastāsta pati (netīšām) Ilzei pirmajā tikšanās reizē). Oļiņam atšķirībā no sievas tomēr ir sirdsapziņa. Tūliņ pēc ugunsgrēka Irbēnos viņš lasīja citātu „Dievs dara labu, ko darīdams” no Bībeles, neapjēgdams, ka tādā situācijā tas ir pliekans un Bībeles lasīšana viņam kalpoja arī par laika kavēkli, kas ļāva necīnīties pret sievas un Prātnieka blēdībām.
Prātnieks citiem acīs neskatās aiz netīras sirdsapziņas, nevis aiz kautrības, ka es reizēm. Mērnieks Feldhauzens reiz teica Prātniekam :”Labāk lai ir cilvēks bez ticības nekā necilvēks ar ticību! Un labāk lai necilvēks bez ticības nekā necilvēks ar ticību!”. Katrā gadījumā mērniekam būtu tiesības vārdus „necilvēks ar ticību” attiecināt uz Prātnieku. Prātnieks ir zemisks, bet tumšās dziņas kulmināciju sasniedza brīdī, kad viņš kopā ar Oļinieti ļaudis kūdīja, lai neatvēl Lienai kapavietu kapsētā.

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −3,48 €
Комплект работ Nr. 1169209
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация