Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:625721
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.08.2022.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2021–2025 гг.
Фрагмент работы

19. Gadsimta beigās fiziķu vispārējo uzmanību piesaistīja gāzes izlāde zemā spiedienā. Tajā laikā vēl nebija noskaidrots rentgenstaru patiesais raksturs. Zināja tikai to, ka to izcelsme ir vakuuma caurules katodā.
Tātad sāksim no paša sākuma, kad vācu fiziķis Vilhelms rentgens sāka pētīt katoda starus. Vienā no savām darba dienām rentgens strādāja savā laboratorijā vēlā vakarā. Dodoties prom, viņš nodzēsa lampu un pēkšņi tumsā ieraudzīja vieglu zaļganu mirdzumu. Burka uz galda spīdēja. Rentgens atcerējas, ka ir aizmirsis izslēgt vienu ierīci - elektronisko vakuuma cauruli. Viņš izslēdza cauruli - mirdzums pazuda, atkal ieslēdza - tas parādījās. Pārsteidzošākais bija tas, ka ierīce atradās vienā laboratorijas stūrī, bet burka ar spīdošo vielu - otrā. Zinātnieks nolēma, ka no ierīces nāk kaut kāds nezināms starojums. Saprotot, ka saskaras ar jaunu parādību, rentgens sāka rūpīgi pārbaudīt noslēpumainos starus. Pretī caurulei viņš uzstādīja ekrānu un, lai noteiktu starojuma stiprumu, novietoja starp ekrānu un stariem dažādus priekšmetus. Turklāt zinātnieka roka nejauši nokrita zem staru kūļa. Rentgens apstājās vietā. Viņš redzēja paša rokas kaulus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация