Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:340591
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.02.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Luga (1905) izveidota pēc paša autora noveles “Purva bridējs” motīviem, tos radoši pārstrādājot un papildinot.1 Lugas pamatā ir Blaumaņa vērojumi Kokneses muižā.2
Darbība lugā, tāpat kā novelē, noris Alaines muižā, kur istabene Kristīne un staļļa puisis, vēlāk kučieris Edgars cīnās pret apkārtnes pavedinošo iespaidu, kas draud izpostīt viņu mīlestību. Stiprāk akcentēta muižas kā morāles pagrimuma un intrigu vietas lielā negatīvā nozīme Edgara dzīvē: “te nepelna maizes ar rokām vien, bet arī ar muti... Te jādzīvo it kā glums ledus būtu zem kājām.” Šai sakarā ieviests daudz jaunu tēlu – barons un tā roklaižas, kā arī Edgara draugs, krietnais rakstvedis Alders.
Kristīne ir tā pati skaidrā un dziļā sieviete, kas “Purva bridējā”, tikai vēl vairāk valdzinoša ar savu rakstura pievilcību, spēku un gudrību. Asāk nekā novelē parādīta viņas cīņa pret muižas intrigu purvu un Akmentiņa vieglās dzīves vilinājumiem; līdz ar to vēl pilnīgāk atklājas Kristīnes mīlestības un personības lielums. “Nekad tu vēl tik skaista neesi bijusi, kā kad Akmentiņu atraidīji. Nekad!” – saka Edgars. Viņai var nodarīt pāri, bet ļaunums, gļēvulība u.tml. īpašības ar Kristīnes dabu nav savienojamas. Ne velti Edgars viņu novērtē tā: “Tikai tavā tuvumā man pieplok sirds. Tu esi tāda kā balta vien...”

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация