Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:990661
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Semiotiku vispārīgi pieņemts defināt kā zinātni, kas pēta zīmes. Tomēr šāds jēdziena skaidrojums var šķist nepietiekams, jo tas pilnībā neatspoguļo semiotikas pamatkoncepciju. Ko būtu jāsaprot ar jēdzienu zīme? Kādi ir semiotikas pamatjautājumi un izvirzītās problēmas? Lai atbildētu uz šiem jautājumiem, ir jāapskata zinātnes vēsturiskā attīstība, pētāmo jautājumu loks, nozīmīgāko pārstāvju uzskatu kopums, zinātnes specifiskās iezīmes un saistība ar citām nozarēm, jo tikai tā ir iespējams gūt skaidru priekšstatu par semiotikas būtību.
Jautājumi, kas saistīti ar zīmju sistēmām jau izsenis interesējuši valodniekus un filozofus. Antīkās kultūras pārstāvis Platons uzskatīja, ka vārdi atspoguļo to apzīmēto priekšmetu dabu, turpretī Aristotelis apgalvoja, ka vārdi un nosaukumi nav saistīti ar lietu dabu.1 Viduslaikos ideju par zīmju sistēmām attīstīja Augustīns, kurš runāja par “vispārēju zinātni par zīmēm, kurā zīme ir veids, kādā vārdi un dabiskie simptomi kļūst par līdzvērtīgiem objektiem”. 2 Teorijas par zīmēm (simboliem) atklājās arī vēlāko filozofu uzskatos, piemēram, atsauce uz to parādījās Džona Loka rakstītājā esejā 1690. gadā, kurā viņš uzsvēra, ka “vārdi nav nekas cits kā mūsu ideju simboli. Tos izmanto kā saprotamus simbolus ideju izteikšanai, bet idejas, ko tie izsaka, arī ir to īstais un patiesais piepildījums”. Loks arī ieviesa terminu zīme, lai apzīmētu vārdu kā valodas pamatvienību.3 Šie bija tikai teorijas izveides iedīgļi, jo semiotikas kā zinātnes pirmsākumi saistāmi ar 19./20.gadsimta lingvistiķa Ferdinarda de Sosīra un filozofa Čārlza Pīrsa darbību.
Sosīrs izvirzīja jēdzienu semioloģija, ar kuru apzīmēja zinātni, kura pēta zīmju lomu un nozīmi sociālajā dzīvē, un viņš tiek uzskatīts par lingvistikas un semiotikas “tēvu”. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1114314
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация