Lai sportistam pirms katras ēdienreizes nav jāskaita maltītes uzturvielu vērtība, ieteicams vadīties pēc “šķīvja” principa. Dārzeņiem/augļiem jābūt ~25-40% no maltītes satura, graudaugiem/kartupeļiem 35-50%, proteīnam jeb olbaltumvielu saturošiem produktiem ~25%, kā arī taukiem 1-3 ēdamkarotēm.
Uzmanība jāpievērš kādā dienas posmā ieteicams lietot atsevišķas uzturvielas, lai būtu pietiekama enerģija slodzes laikā (treniņā) un pēc slodzes, kas nodrošina organisma atjaunošanos.
Plānojot savu ēdienkarti, jāatceras par trim galvenajiem pamatprincipiem: uzturam jābūt sabalansētam, daudzveidīgam un fiziskai slodzei atbilstošam. Ar uzturu var ietekmēt enerģijas daudzumu, tātad arī sportisko veiktspēju, spēku, izturību. Ikdienā pieturoties veselīgam uzturam – uzlabojas arī kognitīvās funkcijas, pašsajūta, miega kvalitāte un pat laimes sajūta.
…