Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:306941
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 30 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

SVEŠĀ tēla definējumā, būtiska ir pirmām kārtām MĒS apziņa. SVEŠAIS ir MĒS pretstats, un atsevišķa indivīda vai cilvēku grupas apziņā tas var tikt izveidots pretstatā MĒS vai ES apziņai. Kopumā MĒS izjūtai ir dažādi līmeņi, attiecībā pret kuriem, katrs indivīds, katra sociāla grupa izdala vairākas pakāpes un dažādus SVEŠĀ tēlus. Svešie ir tie, kas nepieder pie ģimenes, svešie ir krievi, pretstatā latviešiem, svešie runā citās valodās pretstatā latviešu valodā runājošiem, svešie ir neticīgie pretstatā ticīgajiem, svešie ir nepilsoņi pretstatā pilsoņiem, svešie ir citi pretstatā draugiem, svešie ir tie, kas strādā citā darba vietā, citā profesijā, un tā varētu turpināt. Šī darba ietvaros SVEŠĀ tēls tiks pirmām kārtām analizēts nacionālā un pilsoniskā kontekstā, tomēr neizslēdzot arī citus skatījumus.
Patlaban Latvijas sabiedrībā, jau kopš valsts neatkarības atgūšanas laikiem, SVEŠĀ tēls saistīts ar cittautiešu, pārsvarā krievu tautības cilvēku (citu sveštautiešu), un nepilsoņu uztveri. Latviešu sabiedrība šajā ziņā nav gatava kompromisiem. Līdz ar Latvijas iestāšanos ES, SVEŠO nometnē nonāks arī potenciālie imigranti, citu ES valstu pilsoņi, patvēruma meklētāji u.tml., kas situāciju vēl vairāk saasinās. Šī pētījuma ietvaros es centīšos atbildēt uz jautājumiem par to, kā sistēma MĒS - SVEŠIE tiek atspoguļota masu mēdijos šobrīd, un kādu tie prognozē situācijas attīstību.
Latvijas sabiedrības iezīme šodien ir salīdzinoši lielais nepilsoņu/sveštautiešu skaits. Kopš valstiskās neatkarības atgūšanas tas ir radījis milzīgus konfliktus Latvijas sabiedrībā un neskaitāmas problēmas. Okupācijas gados Latvija pret savu gribu bija kļuvusi par imigrācijas zemi. Iebraucēju skaits no Austrumiem krasi samazinājās, kad pēc Latvijas neatkarības atgūšanas imigrācijas procesu sāka regulēt Latvijas likumi un pašvaldību lēmumi[43]. Statistikas dati liecina, ka imigrācija krasi samazinājās 1992.gadā, kad stājās spēkā likums "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos LR". Nepilsoņu/sveštautiešu integrēšanās sabiedrībā noris ļoti lēni, pie kam SVEŠAJIEM nav vērojama motivācija apgūt latviešu valodu, apzināties tās sabiedrības vērtības, kurā viņi dzīvo. Iestājoties ES situācija varētu būtiski pasliktināties. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,98 €
Комплект работ Nr. 1120573
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация