Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:761768
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 23.05.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tauki pieder pie lipīdiem, kuri ir augstāko taukskābju un glicerīna vai augstāko taukskābju un augstāko spirtu atvasinājumi un ietilpst augu un dzīvnieku organismu sastāvā. Tauki ir vienkāršākie lipīdi. Tie ir augstāko taukskābju un glicerīna esteri.
Parasti dabā esošo tauku sastāvā ir dažādi glicerīdi, kuros ietilpst dažādas taukskābes. Taukskābes taku sastāvā atklāja franču ķīmiķi M. E. Ševlers un A. Brakonno 1817. gadā.
Ja taukus veido pārsvarā nepiesātinātās taukskābes (oleīn-, linol-, binolēnskābe), tad tie ir šķidrie tauki, jeb eļļas. Ja taukus veido pārsvarā piesātinātās taukskābes (steraīn-, palmetīnskābe), tad tie ir cietie tauki. Parasti tauku sastāvā ir dažādu karbonskābju atlikumi. Jo karbonskābes ir mazāk piesātinātas, jo tauki ir šķidrāki.
Tauki veidojas esterificēšanas reakcijā:







Tauku nepiesātinātības pakāpi ķīmijā raksturo ar jodskaitli. Jodskaitlis rāda, cik gramu halogēna iespējams pievienot 100 gramiem tauku. Jodu var pievienot tie karbonskābju ogļūdeņražu atlikumi, kuros ir divkāršā saite. Jo vairāk divkāršo saišu ir karbonskābes ogļūdeņražu atlikumā, jo vairāk joda tas var pievienot. Tātad, jo nepiesātinātāks savienojums, jo augstāks jodskaitlis.
Tauki dzīvajos organismos ir enerģijas avots. Cilvēka organismā oksidējoties 1g tauku, izdalās 38,9 kJ jeb 9,3 kcal siltuma. Bieži vien uz pārtikas produktiem norādīts nevis tauku saturs, bet gan enerģētiskā vērtība.
Īpaša tauku nozīme ir spējā organismā pārnest taukos šķīstošos vitamīnus ( A, D, E un K ). Šīs īpašības dēļ ieteicams svaigu augļu sulām pievienot pāris pilienus eļļas, lai organismam būtu vieglāk uzņemt nepieciešamos vitamīnus.
Cilvēka organisms taukus uzņem ar uzturu. Tauki nešķīst ūdenī, tāpēc tie organismā nevar uzsūkties tieši no gremošanas orgāniem. Aizkuņģa dziedzera ferments lipāze un žultskābes sašķeļ taukus par glicerīnu un taukskābēm, kas uzsūcas zarnu gļotādas šūnās un tiek izmantoti katram organismam raksturīgu tauku sintēzei.. Organismā sintezētie tauki nonāk limfā un asinīs un tālāk tiek aizvadīti uz taukaudiem un citiem organisma audiem, kur šūnās tie oksidējas, izdalot dzīvības procesu norisei nepieciešamo enerģiju. Neizmantotie tauki uzkrājas taukaudos kā rezerves vielas.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация