Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:490548
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.04.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 1 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tiesu sistēmu Latvijā veido visas valsti pastāvošās tiesas kopumā, proti, rajonu (pilsētu) tiesas, apgabaltiesas, Augstākā tiesa un Satversmes tiesa, kas norādītas 1992.gada 15.decembra likumā «Par tiesu varu». Tiesu kopums ir uzskatāms ne vienkārši par mehānisku tiesu apkopojumu, bet par sistēmu, jo tiesas savā starpā ir saistītas gan organizatoriskām, gan funkcionālām saiknēm. Organizatorisko saistību reglamentē likums «Par tiesu varu», bet funkcionālo - kriminālprocesuālie, civilprocesuālie un administratīvi procesuālie likumi.
Organizatorisko saistību izpratnē tiesas savā starpā ir saistītas kā tiesu sistēmas dažādu posmu institūcijas. Ar tiesu posmu mēs saprotam vienveidīgu tiesu kopumu. Tā, piemēram, rajonu (pilsētu) tiesas ir viens tiesu posms, jo tās darbojas viena rajona, pilsētas teritorijā, proti, viennozīmīgā teritorijā - pilsētā vai rajonā. Tiesas, kas apvienotas vienā tiesu sistēmas posmā, ir apveltītas ar vienādām tiesībām, un tām ir vienāda kompetence, pie tam kompetence saprotama plašā nozīmē, ietverot sevī visu tiesas darbības daudzpusību un nevis tikai tiesības izskatīt lietu pirmajā instancē.
Tiesu sistēmai ir raksturīga ne tikai saikne starp tiesu posmiem, bet arī funkcionāla saikne, kas pamatojas uz to, ka katra tiesa izpilda vienu vai vairākas tiesu funkcijas - pirmās instances, apelācijas vai kasācijas instances tiesu funkcijas.
Jēdzieni posms un instance ir cieši saistīti viens ar otru, taču tos nedrīkst jaukt. Posms - ir tiesu sistēmas uzbūves jēdziens, un ar šo jēdzienu tiek noteikta konkrētās tiesas vieta tiesu sistēmā saistībā aitās darbību noteiktā teritorijā.
Jēdziens instance (latīņu, instantia - tiešs tuvums, pakāpe) - ir tiesvedības jēdziens, un ar šo jēdzienu tiek noteikts tiesvedības raksturs, tiesas darbības paveids, izejot no dotajā instancē izskatāmo lietu izlemšanas mērķiem.
Tiesu sistēma Latvijā ir organizēta un darbojas uz vispārējiem lietu izskatīšanas un tiesu organizācijas principiem, kas jau apskatīti iepriekšējā nodaļā. Tiesu sistēmas raksturīga iezīme ir, ka tiesas Latvijā izveidotas atbilstoši Latvijas Republikas administratīvi teritoriālajam iedalījumam. Tiesu sistēmas pirmais posms ir rajonu (pilsētu) tiesa, seko apgabaltiesas un tad Augstākā tiesa. Atsevišķu vietu tiesu sistēmā ieņem Satversmes tiesa. Latvijā darbojas trīs instanču tiesas - pirmās instances tiesas, apelācijas instances tiesas un kasācijas instances tiesa. Tā, piemēram, rajonu (pilsētu) tiesa izpilda tikai pirmās instances tiesas funkcijas, turpretim Augstākā tiesa darbojas gan kā pirmās instances tiesa, gan kā apelācijas instances tiesa, gan kasācijas instances tiesa.
Pirmā instance - tas nozīmē lietu izskatīt pēc būtības.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1145431
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация