Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:428320
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 21.10.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Cilvēks, jaunrade un progress
Abstraktā, simboliskā domāšana, kuru kā būtiskāko atšķirību starp cilvēku un dzīvnieku uzsver E.Kasīrers, ir motivējusi cilvēku izpausties jaunradē, mākslā. Cilvēka vēlme izpaust savu dzīvi ir radījusi jaunu sfēru, kurā viņam sevi īstenot. Kasīrers runā par cilvēka paradoksu – pastāvīgiem centieniem balansēt starp konservatīvo un produktīvo. Cilvēks, no vienas puses, ir radoša būtne, kas vēlas izpaust sevi, atstāt aiz sevis kādu zīmi, radīt kaut ko paliekošu ārpus sevis paša. Šī vēlme ir cilvēka dabisks attīstības dzinulis. No otras puses, vienmēr tai līdzās pastāv arī centieni saglabāt esošo ierastību, tieksme pēc miera un kārtības, kas īstenojas konservatīvā pasaules uzskatā. Cilvēka dzīve šajā pasaulē ir pastāvīgs balanss starp šīm divām tendencēm, brīžiem arī cīņa starp tām.
„Cilvēces kultūru kopumā var raksturot kā progresīvu cilvēka pašatbrīvošanos” raksta Kasīrers, un mēs atkal atgriežamies pie jautājuma par cilvēku un brīvību. Man netīk lietot vārdu „progress”, jo neredzu pamatu ticēt progresam mūsdienu pasaulē. Taču tieksme pēc brīvības un tās meklējumi caur pašizpausmi noteikti ir viens no cilvēku raksturojošiem lielumiem. „Cilvēkbūtme ir cilvēktapšana” nobeigumā definē Jaspers. Arī šī atziņā ietver sevī domu par progresu, taču šeit runa ir par individuālu progresu, katra cilvēka paša attīstību, kas notiek saskaņā ar viņa rīcību, izvēlēm. Cilvēks tāpat kā Rīga nekad nav „pabeigts”. Cilvēka esamība ir nepārtraukta tapšana, izvēles, kuras mēs nepārtraukti izdarām, veido mūsu dzīvi, pasauli mums apkārt un mūs pašus.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1246063
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация