Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:910705
 
Оценка:
Опубликованно: 02.08.2011.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Apgaismotāji visai strikti vērsās pret latviešu folkloru, tautā sakņotajām tradīcijām, aizliedzot tās. Tautas kultūras dzīve bija ierobežota, tas, kas iepriekš bija daļa no viņu lauku sadzīves, apgaismības laikā tika atzīts par regresu veicinošu. Šī pazīme, manuprāt, visizteiktāk pierāda ierobežotības agresīvo raksturu.
Protams, jāņem vērā, ka restriktīvisms ir visai loģiska parādība apstākļos, kad apmācīšana ir jāsāk gandrīz no nulles ( cilvēks kā Tabula Rasa). Izglītošanas procesā ir iespējams iegrozīt zemnieka prātu pēc saviem uzskatiem, tāpēc arī šāds stāvoklis bija ērts konkrētu ideju ‘’iepotēšanai’’. Zemnieks, nespēdams objektīvi novērtēt realitāti, pieņem mācīto kā patiesību un seko tam. Šī apmācība līdzinās maza bērna apmācībai. Kā rakstījis Imanuels Kants : ‘’ Apgaismība ir iziešana no nepilngadības , kurā cilvēks atrodas pats savas vainas dēļ.’’ Zemnieks atrodas šajā viegli prātu sagrozošajā nepilngadības stadijā. Turpmākais pasaules redzējums atkarīgs no idejām, kuras tam tiek sniegtas.
Tomēr nevēlētos atzīt ,ka apgaismība ir tikai restriktīva. Apzīmējot to ar ārēji nesavienojamiem vārdiem – emancipējoši restriktīva, vēlos uzsvērt, ka tās emancipējošā puse ir izglītot, pielīdzināt prāta ziņā zemnieku augstākiem slāņiem, ‘’izcelt’’ viņu no Kanta apzīmētās nepilngadības, tā ir apgaismības redzamā puse. Pamatos tā ir restriktīva- subjektīvu viedokļu veidota, nereti ar mērķi manipulēt.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1244609
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация