Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:796686
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Valsts:
Valsts ir politiski, saimnieciski un kulturāli nepieciešama organizācija, lai tauta varētu apmierināt savas vajadzības un veikt savus kopīgos uzdevumus. Valsts radās līdz ar darba dalīšanas rašanos sabiedrībā, apmēram 5.gs. Valstij ir sekojošas galvenās pazīmes: 1) speciāls varas aparāts, ar kura palīdzību tiek realizētas valsts varas funkcijas; 2) tiesības, kas nostiprina noteiktu, valsts sankcionētu normu sistēmu; 3) noteikta teritorija uz kuru attiecas konkrētās valsts jurisdikcija; 4) iedzīvotāji, kas pakļaujas valsts varai; 5) suverenitāte.
Valsts funkcijas- galvenais valsts mērķis un uzdevums ir rūpēties par savu pilsoņu mieru un labklājību. Lai sekmīgi noritētu valsts darbs, valsts funkcijas sadalās trijās daļās: likumdošanas varā, izpildvarā un tiesu varā (varas dalīšanas princips). Visu šo trīs varu uzdevums ir kopīgs- valsts mērķu sasniegšana iekšpolitiskā un ārpolitiskā jomā.
Valsts forma ir valsts šķiriskās un nacionālās teritorijas varas organizācijas ārējā izpausme. Tā saistīta ar valsts būtību. Iedalās: 1) valsts teritoriālā forma; 2) valsts politiskā forma; 3) valsts juridiskā forma.

Valsts pazīmes:
Izšķir vairākas ļoti svarīgas lietas, kas raksturo katru pilntiesīgu valsti. Galvenās no tām: 1) Pilntiesīga, atzīta valsts (to galvenokārt izšķir starptautiskajās attiecībās); 2) Suverēna valsts (izšķir gan starptautiskajās, gan iekšpolitiskajās attiecībās) un 3) leģitīma valsts (izšķir galvenokārt iekšpolitiskajās attiecībās).
Pilntiesīga valsts ir tāda, kurai piemīt spēja uzņemties starptautiski tiesiskus pienākumus un iegūt tādas pašas tiesības. Nepilntiesīga valsts ir valsts ar ierobežotu varu, kā piemēram: 1) valstis, kas politiski pakļautas citām valstīm; 2) valstis, kas atkarīgas no citām valstīm; 3) apvienotās un federācijās ietilpstošās valstis. Lai valsts kļūtu par pilntiesīgu, tā ir jāatzīst no citām valstīm.
Valsts atzīšana sadalās: 1) de facto- citas valstis uzsāk faktiskus sakarus, rēķinās ar valsti kā zināmu faktoru, bet juridiski vēl neatzīst; 2) de jure- valsts tiek atzīta no pārējām valstīm ar formālu juridisku aktu par pilntiesīgu valsti.
Suverēna valsts ir tāda valsts, kuru (gan pašu valsti, gan tās iekārtu, teritoriju, tiesības, brīvības un pienākumus) juridiski atzīst un respektē citas valstis un pašas valsts iedzīvotāji.
Leģitīma valsts (valsts vara) ir tāda valsts, kurā tās iedzīvotāji piekrīt un atbalsta valsts formu, tās izpausmi, funkcijas, mērķus un pie varas esošo indivīdu varas realizācijas metodes.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация